Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

KD ligger sämst till inför nyvalet

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristdemokraterna är det parti som ligger sämst till inför nyvalet. Bara hälften av KD-väljarna är säkra på att de ska rösta på partiet även i mars, visar DN/Ipsos.

Även Folkpartiet och Miljöpartiet har anledning att vara oroliga. Sverigedemokraterna har störst möjlighet att gå framåt, visar mätningen.

Efter statsminister Stefan Löfvens besked om att regeringen kommer att utlysa ett nyval har opinionsinstitutet Ipsos genomfört en specialmätning på DN:s uppdrag.

Av väljarna totalt uppger 73 procent att man kommer att rösta på samma parti i extravalet som riksdagsvalet i september.

– Om extravalet ska ge ett annorlunda politiskt läge krävs att partierna ändrar sin politik och gör positionsförflyttningar i frågor som är viktiga för väljarna. De flesta partibytena ser ut att ske inom blocken, säger David Ahlin opinionschef på Ipsos.

De två partier som just nu har de mest övertygade väljarna är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Av deras sympatisörer uppger 84 respektive 83 procent att de ämnar att rösta på samma parti även den 22 mars.

– Endast fem procent av SD-väljarna tror att de ska rösta på ett annat parti i extravalet, säger David Ahlin.

Sverigedemokraternas ledning välkomnade Stefan Löfvens nyvalsbesked. De har goda skäl till det. Mätningen tyder på att väljarströmmar är på väg till partiet från båda blocken. Av de alliansväljare som på allvar överväger att byta parti svarar tre av tio att de överväger att rösta på Sverigedemokraterna.

Av de rödgröna partibytarna lutar två av tio åt att gå till SD.

– Sammantaget pekar undersökningen mot att Sverigedemokraterna kan vinna ett ökat stöd i extravalet, säger David Ahlin.

Även Moderaterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har en hög andel väljare som svarar att de ska rösta på samma parti i nyvalet. Men flera partier har anledning att vara oroliga inför valrörelsen.

– Resultatet bör oroa Kristdemokraterna och Folkpartiet. Men även Miljöpartiet ser ut att kunna tappa stöd, säger David Ahlin.

Av Kristdemokraternas väljare är det 53 procent som har för avsikt att rösta på partiet igen. Bland MP:s och FP:s väljare uppger en femtedel att de ska rösta på ett annat parti.

Även Feministiskt initiativ, som missade riksdagsspärren i valet i höstas, ser ut att inleda valrörelsen i uppförsbacke.

– Fi-väljarna är inte så många i undersökningen. Men resultatet indikerar att de kan backa i valet, säger David Ahlin.

Så svarade svenskarna

Tror du att du kommer att rösta på samma parti i extravalet som du röstade på i riksdagsvalet i september eller tror du att du kommer att rösta på något annat parti?

Andel av partiets väljare som tror att de ska rösta på samma parti i extravalet:
Socialdemokraterna: 84%
Sverigedemokraterna: 83%
Moderaterna: 78%
Centerpartiet: 75%
Vänsterpartiet: 74%
Miljöpartiet: 72%
Folkpartiet: 65%
Kristdemokraterna: 53%

Alliansen: 72%
S-V+MP: 81%

Fakta:Undersökningen

Ipsos har på uppdrag av Dagens Nyheter genomfört en undersökning bland den svenska allmänheten 18 år och äldre.

1006 intervjuer genomfördes i slumpmässigt rekryterad webbpanel 3-4 december.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.