Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

KD- och M-politiker KU-anmäler Wallström

Utrikesminister Margot Wallström KU-anmäldes på måndagen av två riksdagledamöter, med anledning av lägenheten som hon tilldelats av fackförbundet Kommunal. Caroline Szyber (KD) och Ewa Thalén Finné (M) vill båda att KU granskar om Wallström försatt sig i beroendeställning gentemot Kommunal.

”Regeringen tar kollektiva beslut, vilket gör att varje medlem i regeringen har ett direkt inflytande över beslut som har stor betydelse för Kommunal. Som utrikesminister är dessutom Margot Wallströms inflytande speciellt i relation till den internationella verksamhet Kommunal bedriver”, säger Caroline Szyber i en skriftlig kommentar.

Moderaten Ewa Thalén Finné KU-anmäler Margot Wallström, då hon vill ha utrett om omständigheterna kring hur utrikesministern fick kontrakt på hyreslägenheten förhåller sig till regeringsformens krav på ett statsråds oberoende. Thalén Finné skriver i sin anmälan att ”man med fog kan hävda att om ett statsråd tar emot en stor förmån från ett fackförbund, efter en subjektiv prövning direkt av förbundets ordförande, så kan det rubba förtroendet för statsrådet”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.