Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kd-okar-mest-i-ny-matning-liberalerna-under-sparren/

Politik

KD ökar mest i ny mätning – Liberalerna under spärren

KD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: Nicklas Thegerström

Kristdemokraterna har medvind i opinionen, visar SCB:s stora partisympatiundersökning. KD ökar från 5,4 procent i november till 13,0 procent i maj. Samtidigt går det fortsatt trögt för Liberalerna som hamnar under riksdagsspärren.

SCB:s partisympatiundersökning för maj bekräftar att KD just nu har ett växande stöd bland svenska väljare. KD ökar med 7,6 procentenheter sedan den förra mätningen gjordes i november. Det gör att KD nu med marginal är fjärde största parti och nosar Moderaterna i hasorna.

SCB:s underökning genomfördes under maj och de flesta svaren inhämtades under den första halvan av månaden. Det betyder att de flesta svaren gavs innan DN:s avslöjande om att KD:s andre vice ordförande Lars Adaktusson konsekvent röstat mot ställningstagande för aborträtten under sin tid i EU-parlamentet. I EU-valet fick KD 8,6 procent av rösterna - en klar uppgång jämfört med 2014 men samtidigt en besvikelse för KD-ledningen i förhållande till opinionsmätningarna före valet.

Peter Kullgren, Kristdemokraternas partisekreterare, konstaterar att scenförändringen är total jämfört med opinionsstödet för ett år sedan.

– Vi har gjort en formidabel resa, säger han.

Partisekreteraren ser tre faktorer bakom uppgången. För det första ett sakpolitiskt fokus på sjukvård och äldreomsorg. För det andra en konsekvent linje i regeringsfrågan som partiet fullföljde efter valet genom att stödja Ulf Kristersson (M) som statsminister. 

Den tredje är enligt Peter Kullgren partiledaren.

– Ebba Busch Thor har på ett väldigt bra sätt lett oss från 2,9 procents väljarstöd till där vi är i dag, med tydlighet och genuint engagemang. Hon har lyckats kommunicera kristdemokratisk politik så att den attraherar fler.

Läs mer: Slutspurt i jakten på ny L-ledare

Liberalerna har fortfarande uppförsbacke i opinionen och når bara upp till 3,7 procent. Det är en nedgång på 0,6 procentenheter sedan förra mätningen och innebär att L inte skulle klara spärren till riksdagen om det vore val i dag. L klarade med nöd och näppe att få ett mandat i EU-valet och är just nu inne i slutspurten för att utse en ny partiledare.

För de stora partierna går det också bakåt jämfört med SCB:s mätning i november. Socialdemokraterna får 27,6 procent (-2,9 procentenheter), Moderaterna 16,0 procent (-3,2) och Sverigedemokraterna 17,1 procent (-1,2).

Det innebär att SD är näst största parti efter S, enligt SCB. M tappar samtidigt rejält och hotas nu av KD som största borgerliga parti.

Även Centerpartiet går bakåt och får 6,9 procent hos SCB. Det är en nedgång med 1,7 procentenheter sedan november. Det betyder att både C och L hittills inte kunnat räkna hem några opinionsframgångar på sitt samarbete med regeringen.

Miljöpartiet gör en uppryckning till 5,6 procent i SCB:s majmätning - en ökning med 1,6 sedan i november. Vänsterpartiet ökar också inom felmarginalen till 8,7 procent (+0,3).

SCB:s mätning innebär att M, SD och KD sammanlagt får 46,1 procent av väljarsympatierna. Regeringspartierna + C och L får 43,8 procent.