Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

KD på nytt under riksdagsspärren

Kristdemokraterna hamnar på nytt under 4 procent i DN/Synovates augustimätning. Därmed har KD har hamnat under riksdagsspärren i alla utom en av opinionsinstitutets mätningar efter valet i fjol.

– Jag trodde att fler i Sverige tycker att det både är viktigt att ta ansvar för ekonomin och prioritera bättre sjukförsäkring, bättre villkor för de sämst ställda och sänkt skatt för pensionärer, säger en besviken partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

Det är inte bara fyndiga rubriksättare som kallar riksdagens minsta parti för Kris-demokraterna. Senaste Synovatemätningen gör inte livet lättare för partiledaren Göran Hägglund.

I förmiddags lämnade han socialdepartementet i centrala Stockholm och åkte han ut till Harpsund för att slutförhandla om budgeten med Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP) och Maud Olofsson (C). I kväll är sista gången som kvartettensamlas för den traditionella kräftskivan i den sörmländska idyllen.

Om några veckor avgår Maud Olofsson som partiledare. Frågan är om Göran Hägglund får fortsatt förtroende på det extra riksting som ska hållas i januari.

Det han behöver för att stärka sin ställning internt är stigande opinionssiffror. Men opinionshösten har börjat på sämsta möjliga sätt. I samtliga fem opinionsmätningar som publicerats under augusti ligger KD på eller under 4-procentsspärren till riksdagen.

I kväll är också risken att han misslyckas med att få igenom sänkt skatt för pensionärer i budgetförhandlingarna. De tre andra regeringspartierna prioriterar halverad restaurangmoms före sänkt pensionärsskatt.

– Vi lägger inte bara fram förslag som vi tror att vi får igenom. Vi lägger fram det vi tycker är rätt och riktigt för Sverige, säger Acko Ankarberg Johansson.

Enligt uppgift till DN från flera högt uppsatta företrädare i KD är pensionsutspelet en markering från Göran Hägglund som han hoppas ska ge sympatier hos väljarna. Han är väl medveten om att sannolikheten för att lyckas är minimal. Till skillnad från KD ser Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet ett femte jobbskatteavdrag, minskad statlig inkomstskatt och sänkt pensionärsskatt som en helhet. Då går det inte att bryta ut pensionärsskatten.

Det var också detta, enligt DN:s källor, som var orsaken till att Hägglunds svar i tisdags förra veckan om att han satte stabila statsfinanser före skattesänkningar tolkades som att han "lagt sig" i frågan om pensionärsskatten.

I fredags föreslog Göran Hägglund på ett möte med partistyrelsen att han skulle driva frågan om sänkt pensionärsskatt. Partistyrelsen var enig om att så skulle ske.

Men innerst inne vet Hägglund att han troligen förlorar den kampen. Frågan är hur en sådan förhandlingsförlust tas emot av väljarna och de interna kritikerna i partiet.

– Om man inte lägger fram förslag som man i förväg vet att alla partier tycker om, då är jag inte säker på att partiet behövs, säger Acko Ankarberg Johansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.