Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

KD redo för strid om surrogatmammor

En bred majoritet i riksdagen vill ha en förutsättningslös utredning om surrogatmödrar. KD-ledaren Göran Hägglund går emot och bereder sig för strid.

– Vi tänker inte medverka till att det läggs en proposition i den här frågan. Vi är bestämda motståndare och tänker ta fighten, säger han.

Hägglund tänker inte själv ansvara för en sådan utredning eller lägga fram en sådan proposition. Om det blir en utredning får något annat departement göra den, exempelvis justitiedepartementet, säger han.

Att tillsätta en utredning har, enligt Hägglund, bara ett bestämt syfte — att öppna upp för surrogatmödraskap.

– Vi anser det finns uppenbara risker för att socialt och ekonomiskt utsatta kvinnor blir offer i en handel, säger han.

Dessutom finns det, anser Hägglund, risk för att de tänkta föräldrarna eller surrogatmodern ändrar sig under processen vilket kan leda till svåra konflikter, där barnet råkar illa ut.

Förutom KD är Vänsterpartiet emot.

Hägglund tror att det bottnar i att båda tar ställning för utsatta kvinnor och han tycker att övriga partier tar lite för lätt på frågan.

I sin reservation hänvisar Vänsterpartiet till studier som visar att få personer föder barn åt andra utan ersättning. En nära vän eller släkting riskerar att pressas till det. Partiet vänder sig också mot att antalet indiska kvinnor som föder västerländska barn har ökar drastiskt under senare år.

– Frågan om barnlöshet ska inte lösas genom att kvinnors kroppar används för att bära och föda barn åt andra människor. Kvinnors kroppar är ingen handelsvara, säger Eva Olofsson (V).

Partierna som står bakom beslutet poängterar att det handlar om en förutsättningslös utredning och inget ställningstagande för surrogatmödraskap.

– Det är inte förutbestämt var man ska landa utan handlar om en rad frågor som ska utredas, säger Barbro Westerholm (FP).

Utskottet beslutade som väntat också att mot KD:s vilja säga ja till assisterad befruktning för ensamstående kvinnor. Men utskottets ordförande Kenneth Johansson (C) tror inte att splittringen i alliansen ska påverka arbetet i regeringen.

– Detta är frågor som vi sedan länge vet att vi inte är överens om. Nu löser vi dem i riksdagen, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.