Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

KD-toppar ställs mot varandra

Mats Odell och Göran Hägglund
Mats Odell och Göran Hägglund Foto: Janerik Henriksson
Ett kallt krig pågår inom Kristdemokraterna.På ena sidan: partiledaren Göran Hägglund med stöd av en majoritet i partiet. På andra sidan: Hägglunds kritiker som i stället vill ha andre vice partiordföranden Mats Odell som partiledare.

I dag talar Göran Hägglund på KD:s kommun- och landstingsdagar i Norrköping. För honom handlar det om att återupprätta sitt förtroende i partiet.

Han har fått intern kritik från olika håll sedan valet i september. Nu går ett partidistrikt, Uppsala, och lokalavdelningen i Boxholm i Östergötland så långt att de i stället vill se Mats Odell som partiledare.

– De har nominerat Mats Odell som partiordförande. De är de enda hittills som förespråkar Odell, säger valberedningens ordförande Irene Oskarsson till DN.

I höstas fick hon intern kritik för att hon i egenskap av distriktsordförande i Jönköping uttalade sitt stöd för Göran Hägglund, trots att hon som valberedningens ordförande inte ska ta ställning till kandidaterna i förväg.

Nu har hon överlåtit till vice ordföranden i Jönköping att uttala sig, men tycker ändå inte att hon gjorde fel.

– I det läget hade jag min fulla rätt att uttala mig i egenskap av distriktsordförande.

Men en annan ledamot i valberedningen, landstingsrådet Stig Nyman i Stockholms län, håller inte med.

– Någon annan i distriktsstyrelsen kunde uttalat sig. Möjligen skulle hon till och med ha avstått från att vara med på sammanträdet.

KD väljer – till skillnad från andra partier – partiledare varje år. I år ska beslutet fattas på rikstinget i Umeå som startar den 30 juni.

Varken Göran Hägglund eller Mats Odell ville i går svara på frågor.

– Odell avvaktar. Han kandiderar inte till partiledarposten i år om han inte känner att han har en majoritet i partiet bakom sig. Men det kanske ser annorlunda ut inför rikstinget 2012, säger en riksdagsledamot till DN.

Det som ligger Mats Odell i fatet är att han fyller 67 år valåret 2014. Hans företrädare menar att åldern trots allt kan vara en fördel i ett Sverige med allt fler pensionärer.

Med start nästa vecka ska Göran Hägglund och partistyrelsen resa runt i landet och besöka alla lokalavdelningar. Resandet är ett svar på kritiken att han varit osynlig och låst in sig med en ”bunkermentalitet” på socialdepartementet med de två andra KD-ministrarna Maria Larsson och Stefan Attefall.

Stefan Attefall, bostadsminister och med i kd-toppen sedan länge, kan inte tro att Göran Hägglund skulle vara allvarligt utmanad som partiledare, skriver TT.

– Det som står i tidningarna är nog sant, det är ett distrikt och någon lokalavdelning, men jag har inte sett något starkare uttryck för detta än så, säger Attefall med anledning av att partidistriktet i Uppsala och en avdelning i Boxholm vill se Mats Odell som partiledare.

Enligt Attefall är inte partiets problem så mycket avhängigt Göran Hägglund.

– Vi måste samla ihop oss och hitta tydlighet och vår roll i allianspolitiken och hamra in den under lång tid, säger Attefall.

Partiledare utses under rikstinget i juni

I valet i fjol backade Kristdemokraterna från 6,6 till 5,6 procent och miste fem riksdagsplatser.

Partiledaren Göran Hägglund har fått intern kritik för sitt sätt att agera under valrörelsen: för låg profil under sjukförsäkringsdebatten, ansåg partiets framtidsstrategigrupp.

Efter valet gjorde Hägglund ett utspel där han ifrågasatte partiets hjärtefråga, det kommunala vårdnadsbidraget. Han har själv för DN i efterhand medgett att tillfället var illa valt med tanke på att förhandlingar om huruvida vårdnadsbidraget skulle finnas ute i landets kommuner pågick.

Redan i december kunde DN berätta att Mats Odell sågs som en kandidat av Hägglunds kritiker i partiet. Den 17 december hölls ett stormigt partistyrelsemöte där Hägglund fick fortsatt förtroende.

Hägglund och partistyrelsen ska med början nästa vecka besöka samtliga lokalavdelningar i partiet. n På rikstinget i Umeå som startar den 30 juni ska partiledare och halva partistyrelsen väljas.

Mats Odell

Ålder: 63 år.

Bakgrund: Andre vice partiordförande och gruppledare i riksdagen för Kristdemokraterna. Var kommunikationsminister 1991–94 och kommun- och finansmarknadsminister 2006–2010. Petades ur regeringen av Göran Hägglund till

Göran Hägglund

Ålder: 52 år.

Bakgrund: Efterträdde Alf Svensson som partiledare för Kristdemokraterna den 3 april 2004. Har varit socialminister sedan valet 2006. Ledde partiet till sitt fjärde raka förlustval 2010. KD är nu riksdagens minsta parti med 5,6 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.