Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

KD tydligare i sin hbt-politik

Kristdemokraterna har blivit tydligare i sin hbt-politik, visar en rapport som DN tagit del av. Antalet frågor som partiet tvekar om har minskat från nio till två senaste året. Men det har inte fört partiet i en mer hbt-vänlig riktning.

Bloggaren Bengt Held har följt de största partiernas hbt-politik under lång tid och gör årligen en rapport över hur den har utvecklats. Den dramatiska omsvängningen i frågor för homo-, bi- och transpersoner (hbt) inom Kristdemokraterna tror Bengt Held hänger samman med att partiet har fått en alltmer tongivande hbt-falang.

– Ungefär 40 procent i KD är hbt-vänliga och det har skapat en intern debatt kring de här frågorna. Men så länge majoriteten är negativa och flera av dem sitter i partistyrelsen som Göran Hägglund, Maria Larsson och Stefan Attefall lyckas man bromsa mycket i hbt-politiken, säger han.

Sedan 2010 har KD tagit ställning för fyra hbt-reformer och emot tre, där man tidigare tvekat. Enligt Bengt Held är det dock i mindre kontroversiella frågor som partiet har sagt ja, till exempel att Sverige ska jobba för en hbt-konvention i FN, för att kunna behålla de mer konservativa frågorna.

Inom KD håller man inte med om att det finns en fientlig inställning till hbt-frågor. Omställningen förklaras av att KD hade riksting i juni och att man sitter i regeringen.

– Det är inte så att vi har undvikit de här frågorna men de ligger under vårt departement och då väcks debatten. Partistyrelsen har ett ansvar för vilken linje vi ska ha och då blir hbt-frågorna ett naturligt inslag, säger Annika Eclund, riksdagsledamot och talesperson i hbt-frågor (KD).

För första gången kommer KD att delta med ett eget tält på Pridefestivalen i år. Men det gillas inte av alla i partiet.

– Det är Stockholmsdistriktet själva som har beslutat att ställa upp med ett tält. Men det råder delade meningar om det är rätt sätt, partiet är inte moget för att vara med på en sådan festival, säger Annika Eclund.

Övriga riksdagspartier är i stort sett positiva till alla hbt-reformerna, utom Sverigedemokraterna som är det parti som har försämrat sin hbt-politik mest det senaste året, enligt rapporten.

Fakta:KD vill jobba för en hbt-konvention i FN

Reform som KD sa möjligen till 2010 och säger ja till 2011:

Avskaffa kravet att en person måste vara ogift för att få juridiskt byta kön.

Avskaffa kravet att en person måste vara svensk medborgare för att få juridiskt byta kön.

Arbetsgivare och utbildningsansvariga ska vara skyldiga att aktivt förebygga alla typer av diskrimineringsgrunder i lagen.

Sverige ska jobba för en hbt-konvention i FN.

Reform som KD sa möjligen till 2010 och säger nej till 2011:

Avskaffa kravet att en person måste vara steriliserad för att få juridiskt byta kön.

Tillåta transsexuella att spara könsceller så att de efter ”operationen” kan bli biologiska föräldrar.

Likställa de juridiska föräldraskapsreglerna vid inseminationer för lesbiska par och olikkönade par

Källa: Bengt Held

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.