Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

KD vill dubbla vårdnadsbidrag

Föräldrar ska få drygt 6.000 kronor i månaden för att vara hemma med sitt eget barn. Det föreslår Kristdemokraternas familjepolitiska grupp, erfar DN. Förslaget som är i strid med Moderaternas arbetslinje, väntas möta hårt motstånd i regeringen.

Barns och ungas uppväxtvillkor är det viktigaste området för Kristdemokraterna. Det slog partiet fast på sitt senaste ordinarie riksting i somras.

Men ett av KD:s flaggskepp, det kommunala vårdnadsbidraget på 3.000 kronor, har inte blivit någon succé. Det finns bara i ett hundratal av landets 290 kommuner och har inte lockat särskilt många småbarnsföräldrar. Till rikstinget i somras föreslog en majoritet av partiets distriktsordförande att vårdnadsbidraget skulle avskaffas och ersättas av en barnomsorgspeng. Samma förslag återkommer nu från partiets familjepolitiska arbetsgrupp och presenteras i dag.

Enligt förslaget ska en förälder ha rätt att få ut samma subvention som om man skulle utnyttja kommunal barnomsorg.

KD-gruppen vill att föräldrar i god tid innan perioden med föräldraförsäkring är avslutad ska få välja om de vill använda förskola, annan pedagogisk omsorg eller om de vill de använda barnomsorgspengen själva.

Den summan uppgår enligt de beräkningar som gjorts av partiets familjepolitiska grupp till cirka 6.500 kronor i månaden före skatt för barn upp till tre års ålder. Därefter trappas summan av fram till skolstart. Summan skiljer sig mellan kommunerna beroende på hur mycket pengar som går till barnomsorgen.

Ett system med barnomsorgspeng finns i landets kommuner sedan 2009, men då med kravet att man ska vårda andras barn samtidigt som sina egna. Det finns också ett pedagogiskt krav.

Dessa krav vill KD nu slopa. Det ska räcka med att man tar hand om sina egna barn. Det pedagogiska behovet vill partiet lösa genom öppna förskolor i kommunerna.

Enligt vad DN erfar har KD-ledaren Göran Hägglund den här gången inte förankrat förslaget hos de and­ra partiledarna i regeringen och väntas därför leda till kritik. Det strider mot Moderaternas arbetslinje och kan motverka möjligheten att få ut fler kvinnor med utländsk bakgrund på arbetsmarknaden.

Men hårdast kritik väntas från Folkpartiet, som högst motvilligt accepterade det kommunala vårdnadsbidraget när det infördes 2008.

Först när en jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen samtidigt infördes gick FP med på att säga ja. Den här gången sitter ett FP-godkännande troligen ännu längre inne.

Samtidigt är det viktigt för Göran Hägglund att få igenom förslaget. Lyckas han inte med det kan den interna kritiken i partiet växa på nytt.

• KD:s förslag riktar sig till

• KD:s förslag riktar sig till föräldrar som vill stanna hemma med barn längre än föräldraförsäkringen på 13 månader.
• När föräldrapenningen är på väg att ta slut vill KD att man själv ska kunna få summan som en förskoleplats kostar kommunen där man bor.
• Drar man bort lokalkostnader och kommunens administration uppgår den summan enligt KD:s beräkningar till drygt 6.000 kronor i månaden före skatt, per barn. Efter skatt är det cirka 5.300 kronor – nästan en fördubbling av dagens kommunala vårdnadsbidrag på 3.000 kronor. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.