Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

KD vill ge flyktingar lägre bidrag

03:48. Lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare handläggning av asylsökande som sannolikt kan ges ett avslag. Det är KD:s förslag för att minska kostnader när det gäller flyktingmottagandet.

Lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta och snabbare handläggning av flyktingar som sannolikt kan ges ett avslag. Det är Kristdemokraternas förslag för att minska Sveriges kostnader när det gäller flyktingmottagandet.

Det är Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som på dagens DN Debatt för fram tre förslag som han menar kommer att minska antalet personer som ges permanenta uppehållstillstånd utan att ha skaffat sig en egen försörjning.

Hägglund skriver att Sverige kommer att fortsätta respektera asylrätten och ge skydd åt dem som flyr undan krig och förföljelser men att kostnaderna för flyktingmottagandet måste sänkas.

I debattartikeln lägger KD-ledaren fram tre punkter som han menar ska leda till detta.

1. Nyanländas etableringsersättning bör sänkas. Samtidigt ska en nyanländ kunna tjäna en halv miljon kronor under fem år utan att betala inkomstskatt. Till detta vill Hägglund se ytterligare reformer för att skapa en ökad efterfrågan på arbetskraft.

2. Nyanlända ska inte beviljas permanent uppehållstillstånd utan i stället ges ett tillfälligt tillstånd som gäller i tre år. Om skyddsbehovet fortfarande finns kvar efter dessa år ska personen få ett permanent uppehållstillstånd. Också den som etablerat sig på arbetsmarknaden under de tre åren ska ges ett permanent tillstånd även om något skyddsbehov inte längre finns.

3. Asylsökanden som kommer från länder som bedöms som säkra ska få sina fall behandlade snabbt så att de i de flesta fall också kan avslås. Detta ska leda till kortare köer och sänkta kostnader.

”Det finns andra svar än stängda dörrar”, skriver Göran Hägglund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.