Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

KD vill att kommuner ska erbjuda ”SFI med baby”

Se Kristdemokraternas partiledare hålla tal under Järvaveckan.

Kristdemokraterna vill göra det obligatoriskt för kommuner att erbjuda svenskundervisning under föräldraledigheten.

”SFI med baby” kan hjälpa kvinnor att komma i arbete, säger KD-ledaren.

– Språket kan bli en jättestor barriär, säger Ebba Busch Thor i samband med sitt tal på Järvaveckan.

VAL 2018

Tisdagens framträdande blir Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thors premiär på Järvaveckan, som hon missade förra året i och med sin föräldraledighet.

I samband med sitt tal på Spånga idrottsplats presenterar Busch Thor ett förslag om att göra det obligatoriskt för kommuner att erbjuda Svenska för invandrare (SFI) till kvinnor under föräldraledigheten. Partiet vill lägga 200 miljoner på språksatsningen, som syftar till att minska arbetslösheten bland utlandsfödda kvinnor. 

Ebba Busch Thor (KD).
Ebba Busch Thor (KD). Foto: Carl Bredberg

– Det är fantastiskt att bli mamma, men även kvinnor som är väletablerade i Sverige kan uppleva att man under den perioden blir ganska ensam. Att man inte vet hur man skapar nya gemenskaper och spenderar sina dagar. Och att då inte heller kunna språket blir en jättestor barriär och gör att det blir ännu svårare för kvinnor att komma i arbete, säger Ebba Busch Thor till DN.

Hon kan inte svara på hur många kommuner som redan erbjuder detta, men säger att majoriteten inte gör det. 

Ni vill att det ska vara obligatoriskt för kommuner att erbjuda detta, kommer det även finnas krav på att delta?

– Förväntan är att man deltar. Vi har ett generellt krav på att man ska delta i SFI-undervisning, men där måste man titta på vad som är rimligt när man är nybliven mamma. Det måste finnas flexibilitet. 

I sitt tal resonerar Ebba Busch Thor om hur en nyanländ person i Sverige bör tänka kring att etablera sig i landet. 

– Köp inte snacket om att integration innebär att Sverige ska förändras för att göra det lättare för nyanlända. Verkligheten är inte sån. Den som tror det kommer bara förvärra segregationen. Integration handlar om att fler ska bli en del av det Sverige som redan finns - och som är ett hem för 10 miljoner människor, men som kan bli ett hem för fler.

I intervjun med DN pratade hon också om ett antal förslag partiet driver för att förbättra integrationen och "återta tryggheten" i vissa bostadsområden. 

– Det handlar om dels tuffare straff för vålds- och sexualbrott och vistelseförbud för den som har dömts för det, så att man inte ska kunna utsätta människor som bor i ett område återkommande för den typen av brott. Och om man har dömts för besöksförbud vid exempelvis kvinnofridsbrott så ska man kunna dömas till fotboja i mycket högre utsträckning. 

Om det är så att kvinnor som bor i utsatta områden känner en allt större otrygghet, vad är orsaken till det?

– Det grundläggande är, menar jag, att vi tillåter otrygghet och kriminalitet i vissa bostadsområden som man aldrig hade tillåtit i andra. Den sortens kriminalitet som vi sett i exempelvis Rinkeby och Husby, Fittja, hade vi aldrig tillåtit i Vasastan på det sättet. Då måste man långsiktigt bestämma sig för mycket högre polisnärvaro och nolltolerans mot brott. Vi måste stå på de utsatta och brottsoffrens sida, inte på de kriminellas, för de tillåts sätta spelreglerna i dag. 

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Ebba Busch Thor att en del av problemen handlar om ”värderingar bland unga män i utanförskapsområdena”. På frågan vilka förebyggande åtgärder som partiet vill se för att möta den gruppen svarar Ebba Busch Thor att det dels handlar om information om vad som gäller i Sverige, dels om stöttning till familjer.

– Redan när man kommer som nyanländ till Sverige så ska det vara tydligt i samhällskunskapsundervisning vad som är rätt och fel i Sverige och inte minst synen på kvinnor och män, att vi behandlar alla lika. En annan del handlar om att stötta familjerna. Att mammor och pappor tar ett mycket större ansvar för sina barn och unga och att föräldrar får hjälp när man märker att någon är på glid. Då är vi tillbaka på föräldrautbildning, tätare kontakter mellan skolan och föräldrar och att möjliggöra det även om man är yrkesarbetande och även att polisnärvaron i de här områdena måste vara så långsiktig och återkommande.

Läs mer:

Fi: Vi måste komma ut mer

Jan Björklund riktar skarp kritik mot S och M

C: Försörjningsstödet ska delas lika mellan föräldrarna

Fakta.Kristdemokraterna

I riksdagsvalet 2014 fick paritet 4,57 procent av väljarstödet. KD har det senaste året legat strax under riksdagsspärren och mätte i SCB:s stora mätning i juni 2018 2,9 procent.

I områdena omkring Spånga idrottsplats i Stockholm fick Kristdemokraterna 2,36 procent (Tensta centrum), 1,76 procent (Rinkeby centrum) samt 4,68 procent (Spånga solhem norra) i valet 2014. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.