Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 08:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kd-vill-lagga-en-miljard-pa-sociala-insatser/

Politik

KD vill lägga en miljard på sociala insatser

Kristdemokraternas Andreas Carlson. Foto: Lars Schröder/TT

Kristdemokraterna vill lägga en miljard kronor på sociala insatser för att stoppa kriminaliteten. 

Bland annat vill partiet införa psykiatriambulanser. 

– Det skulle frigöra mycket resurser till polisen, säger Andreas Carlson (KD). 

Partiets rättspolitiske talesperson Andreas Carlson presenterade på torsdagen en rad förslag för att bekämpa kriminaliteten från partiets skuggbudget. Partiet vill lägga en miljard kronor på sociala insatser under nästa år. 

– Den första nyheten rör psykiatriambulanser, vi avsätter 280 miljoner kronor. Polisen åkte på 15.000 larm om självmord 2018. Det här skulle frigöra mycket resurser från polisen, säger Carlsson.

Polismyndigheten har själv efterlyst hjälp med transporter av personer som är frihetsberövade eller lider av psykisk ohälsa.

Kristdemokraterna vill också lägga 400 miljoner kronor till landets socialtjänster, varav 50 miljoner per år till en krissocialjour till områden som är särskilt utsatta för kriminalitet. KD vill bland annat också ändra sekretesslagstiftningen så att olika aktörer kan byta information om ungdomar i riskmiljö samt satsa 200 miljoner kronor för att bygga ut antalet jourhem till barn och unga som far illa.

Carlsson berörde också det faktum att KD tillsammans med Moderaterna och Liberalerna förra helgen valde att hoppa av krimsamtalen mot det eskalerande gängväldet.   

– Vi beklagar att regeringen inte gått oss och det svenska rättsväsendet till mötes, säger han.

De 34 punkter som regeringen, Centern och Vänsterpartiet till slut enades om innehåller en del sociala insatser, men långt ifrån tillräckligt, menar Carlsson. 

– Det är för vagt både i fråga om straffskärpningar men också i fråga om sociala insatser, säger han.   

Han pekar också på att det saknades vägar att nå målet om 10.000 nya polisanställda till 2024 och att Socialdemokraterna prioriterade samarbetet med Miljöpartiet när det kommer till förslaget att slopa straffrabatten för unga vuxna, något som MP varit motståndare till men gett med sig något. 

Nu vill Kristdemokraterna precis som Moderaterna hitta majoriteter i riksdagen för att lagstifta direkt från utskotten i stället för att regeringen ska lägga fram lagförslag. En fråga där det skulle kunna vara aktuellt är just straffrabatten för unga vuxna. 

– Regeringen säger att man nu slopar ungdomsrabatten men man gör det i en begränsad skala för de som har gjort sig skyldig till upprepad grov brottslighet. Man ska ha dömts till minst ett års fängelse och sen två års fängelse för att vara föremål för att rabatten ska tas bort, säger Andreas Carlsson.  

Läs mer: M föreslår 2.000 statliga ordningsvakter för att avlasta polisen