Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kd-vill-sanka-skatten-med-nastan-nio-miljarder/

Politik

KD vill sänka skatten med nästan nio miljarder

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed och partiledaren Ebba Busch Thor. Foto: Thommy Tengborg/TT

Välfärd och trygghet är prioriterat i Kristdemokraternas skuggbudget. Men KD vill även genomföra rejäla skattesänkningar och höja momsen.

– Vi vill att färre ska betala statlig skatt och fler ska vilja utbilda sig, säger Jakob Forssmed (KD).

Kristdemokraterna är först ut bland oppositionspartierna att presentera sin skuggbudget för 2020. KD prioriterar satsningar på välfärden och rättskedjan, bland annat fler vårdplatser och mer pengar till domstolarna.

– Nu måste politiken klara av att prioritera. Sverige står inför stora utmaningar. Det är uppenbart att den icke-agenda som Januaripartierna har inte räcker för att komma till rätta med problemen, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Enligt KD omfattar satsningarna på välfärd och trygghet totalt 8,9 miljarder kronor. Mest pengar går till äldreomsorgen och till vården.

KD föreslår även stora skattesänkningar i sin budget.

– Vi vill att färre ska betala statlig skatt och att fler ska vilja utbilda sig, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson.

Enligt KD:s förslag skulle en medelinkomsttagare få sänkt skatt med cirka 2.500 kronor per år. 

– Vi satsar på breda skattelättnader för både pensionärer och löntagare, säger Jakob Forssmed.

KD säger också nej till regeringens avskaffande av värnskatten, som ger stora skattesänkningar till höginkomsttagare. Däremot vill KD höja brytpunkten för statlig skatt, något som enligt partiets egna beräkningar skulle ge en skattesänkning med 353 kronor i månaden för 1,4 miljoner löntagare.

KD föreslår samtidigt att momsen höjs med en procentenhet för alla momssatser. Det skulle ge staten cirka 15 miljarder extra i inkomster enligt KD:s beräkningar. Partiet vill även börja trappa av ränteavdraget med en procentenhet per år.

– Totalt sett blir det med våra förslag ändå ett plus för varje enskilt hushåll om man tittar på hur fördelningsprofilen ser ut, säger Ebba Busch Thor.

Enligt KD innebär deras budgetförslag att skatten sammanlagt sänks med 8,8 miljarder kronor.