Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kd-vill-skarpa-patientlagen-for-att-korta-koerna/

Politik

KD vill skärpa patientlagen för att korta köerna

1:45:26. Live: Ebba Busch Thor (KD) talar i Almedalen – DN sänder live.

KD vill att patienter ska kunna söka vård i hela landet i större utsträckning.

Med en förändring av patientlagen hoppas de kunna korta köerna. 

– Det finns en ransonering av vården som vi måste få stopp på, säger partiledaren Ebba Busch Thor till DN.

Kristdemokraterna kritiserar patientlagen från 2015 för att inte fylla sitt syfte. Lagen inkluderar öppen specialiserad vård som kan genomföras utan att patienten behöver läggas in och ska ge patienten rätt att söka vård i hela landet.

– Det handlar om att skärpa patientlagen på ett sätt som omöjliggör för landstingen att fortsätta med det de gör i dag, där de tecknar avtal med vårdgivare som gör att vårdgivare som skulle kunna leverera mer vård, fler operationer och fler behandlingar i dag förbjuds från att göra det. Det finns en ransonering av vården som vi måste få stopp på, säger partiledaren Ebba Busch Thor till DN. 

KD vill ändra patientlagen så att avtal som motverkar patientlagens syften och begränsar vårdgivares rätt att ta emot patienter från andra regioner ska förbjudas. Genom att öka patientens rätt att få vård i det landsting eller region där vården kan ges snabbast, så minskar vårdköerna i landet är tanken. Detta vill partiet underlätta genom att upprätta en vårportal där patienter kan hitta information om vårdgivares väntetider, kvalitet och remissregler.

– Det fanns ett ganska brett stöd för det här i Sveriges riksdag när lagen infördes så vi tror att det går att få stöd för det här. Nästan 90.000 patienter har väntat olagligt länge på att få den vården de behöver och det verkar vara få andra partier som har något bra förslag på hur man ska förändra det här, säger hon.  

Partiet har inte räknat ut exakta kostnader för förslaget. 

– Det finns en del som innebär en merkostnad på kort sikt för landstingen, den har vi inte beräknat exakt på öret. Landstingen blir ansvariga för att stå för resa och logi för patienter som får vård i ett annat län om inte landstinget själv kan leverera det de är skyldiga, säger KD-ledaren och hävdar att förslaget skulle kunna innebära en besparing för staten eftersom snabbare vård skulle minska andelen sjukskrivna patienter.

För regionerna väntar ökade kostnader när de äldre blir fler, barnen blir fler och vi som jobbar inte ökar i lika stor utsträckning. Hur staten ska betala detta här i slutändan? 

– Det är ett långsiktigt problem. Vi har ju vårdgivare i dag som säger att de skulle kunna fördubbla sin kapacitet bara de fick. I dag står med landstingen och staten med en indirekt kostnad för patienter som skulle kunna jobba men inte gör det för att de är sjukskrivna. 

Läs mer: KD-ledaren säger att Alliansen är ”kört”