Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kd-vill-stoppa-eus-medlemsforhandlingar-med-turkiet/

Politik

KD vill stoppa EU:s medlemsförhandlingar med Turkiet

Kristdemokraternas EU-kandidat Sara Skyttedal och partiledare Ebba Busch Thor presenterar partiets EU-valmanifest. Foto: Anders Wiklund/TT

Gemensamma EU-regler för vad som är vegetariskt, stopp för medlemsförhandlingarna med Turkiet och mer samarbete för att effektivisera utbyggnaden av kärnkraften. Det är några av punkterna i Kristdemokraternas EU-valmanifest under parollen ”Make EU lagom again”.

Rätta artikel
EU-valet 2019

KD-ledaren Ebba Busch Thor och partiets förstanamn i valet till EU-parlamentet, Sara Skyttedal, presenterade på fredagen Kristdemokraternas valmanifest.

Partiet fokuserar på fem områden varav ett är ny gemensam lagstiftning på livsmedelsområdet, där KD tycker att EU måste göra mer för att bli lagom.

– Svenska livsmedelsproducenter har svårt att exportera en del av sina varor till följd av brist på gemensam lagstiftning, säger Ebba Busch Thor.

Som exempel nämner hon svenska mejeriprodukter som i regel berikas med D-vitamin, vilket är förbjudet i vissa EU-länder om de ska klassas som ekologiska. Även när det gäller definitionen av vegetariska produkter vill KD se gemensamma regler.

– I Sverige får inte en vara som innehåller ägg marknadsföras som vegetarisk, men får det i andra områden, säger KD-ledaren.

Kristdemokraterna går också till val på att stå upp för de grundläggande värderingar som EU vilar på. KD vill verka för att det ställs höga krav på att de länder som vill bli medlemmar i unionen står upp för mänskliga rättigheter, demokrati och pressfrihet. Av det skälet vill partiet se ett stopp för medlemsförhandlingarna med Turkiet.

– Formellt är man ett kandidatland, vilket förpliktigar. I dag lever man inte upp till kraven. Turkiet har rört sig i en mer auktoritär riktning och rättsstaten är i princip avskaffad, säger Sara Skyttedal.

Ebba Busch Thor lyfte också att klimat, miljö och energi är områden där samarbetet mellan EU-länderna behöver byggas ut. Framför allt pratade hon om kärnkraften och om hur EU genom gemensamma regelverk kan möjliggöra den snabbare utbyggnad som enligt henne är avgörande om EU ska nå sina utsläppsmål.

– Vi föreslår en gemensam europeisk process för godkännande av reaktortyper, säger hon.

Hon säger vidare att utbyggnaden av kärnkraften kan ske betydligt snabbare om reaktorer kan få godkännande i hela EU och inte behöva genomgå tidskrävande och kostsamma tillståndsprövningar i varje enskilt EU-land.

Läs mer:

Få svenskar vet att det är EU-val i maj

Fakta i frågan: Hur stor makt har EU i Sverige?

Så flitiga är svenskarna i EU-parlamentet