Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

KD:are kräver att Odell drar sig ur

Ett 20-tal framträdande kristdemokrater vill att partikamraten Mats Odell drar tillbaka sin kandidatur till partiledarposten.

"Vi vill få möjlighet att fokusera på politikens innehåll snarare än personfrågor", skriver bland andra riksdagsledamöterna Otto von Arnold, Penilla Gunther, Irene Oskarsson och Anders Sellström på Svenska Dagbladets debattsida.

Odell utmanar partiledaren Göran Hägglund, som KD:s valberedning åter nominerat till posten.

– Det är en uppmaning till Mats Odell att "lägg ner vapnen nu". Du har provat ditt mandat men det har inte hållit och för att hålla ihop partiet helt enkelt så vill vi att han drar tillbaka sin kandidatur, säger Anders Sellström, riksdagsledamot och distriktsordförande i Västerbotten, till TT.

Sellström menar att de är för mycket fokus på partiledarfrågan och för lite fokus på partiets politik och på att alla i ett parti måste dra åt samma håll.

Han hoppas nu att alla ska sluta upp kring valberedningens förslag, annars finns det risk att partiet skadas.

– Det finns stora risker att man gräver så djupa diken att man inte kan bygga broar över dem igen. Vi är rädda om partiet, säger Sellström.

Mats Odell avstår från att kommentera debattartikeln, uppger hans pressassistent Sarah Lundgren.

Bengt Germundsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Markaryd, tror inte att partiledardebatten skadar partiet.

– Demokrati tycker jag inte skadar någonting. Vi är ju för fria val i alla andra sammanhang. Jag tror tvärtom att det skulle vara mer skadligt om man inte för den här processen ända fram till rikstinget. Nu blir det tydligt vilket utslag det blir, säger han.

Han anser inte heller att frågan tar fokus från partiets politik.

– Jag ser ingen anledning till varför man inte skulle bedriva politik samtidigt som man har en diskussion kring ett framtida ledarskap. Det går ju att göra två saker samtidigt. Har den här diskussionen nu förts öppet under flera månaders tid så tror jag inte att partiet tar mer skada av att man fullföljer det här de sista veckorna, säger Bengt Germundsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.