Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

KD:s riksting kan sluta i antiklimax

Vid Kristdemokraternas extra riksting i slutet av januari ska striden mellan KD-ledaren Göran Hägglund och utmanaren Mats Odell avgöras.

Men – det första beslut som tinget ska fatta är om partiet ska hålla riksting bara vartannat år i stället för varje. Säger en tredjedel av ombuden nej upplöses rikstinget och partiledarvalet skjuts då upp till sommaren.

Hittills har ingen väckt det förslaget, men enligt uppgift till TT finns en sådan plan B.

Bland Odells supportrar har det förekommit diskussioner om att fördröja avgörandet om vem som ska leda Kristdemokraterna.

Om de finner att kampen inte kan vinnas när de kommer till rikstinget kan det bli aktuellt att plocka fram Plan B. Att skrapa ihop en tredjedel av rösterna anses inte omöjligt. När Kristdemokraterna förra gången röstade om att bara hålla riksting vartannat år sade ombuden först ja i Göteborg 2006, men sedan nej i Sundsvall 2007.

Vid det extra rikstinget är det samma ombud som i somras sade ja till Hägglund som ska rösta. Skjuts frågan upp till i sommar blir det nyvalda ombud som har avgörandet i sin hand, vilket anses kunna gynna Odell.

Sedan Odell offentliggjorde sin kandidatur har han rest land och rike kring. Före rikstinget ska han besöka Uddevalla, Borås och Borlänge. Han har då avverkat 22 av de 26 KD-distrikten. Tre distrikt, däribland Västerbotten har sagt nej till besök.

Striden mellan de två kandidaterna har hårdnat. Avslöjandet om att stabschefen Henrik Ehrenberg dolde sig bakom nätattackerna mot Odell-anhängare under signaturen Ove Tove har väckt starka känslor. Ehrenberg sparkades som stabschef, men Hägglund såg till att han får behålla jobbet på regeringskansliet. Verkställande utskottet sade nej till en grundlig utredning. I stället ska den information som finns skickas till medlemmarna.

Många påminner om att förre partisekreteraren Lennart Sjögren tvingades bort sedan han hotat Hägglund-motståndare i telefon och per mejl. De talar om en repris och tecken på en kultur som speglar Hägglunds ledarskap.

– Ove Tove har gjort många väldigt upprörda. Odells ställning har stärkts av det, liksom av partiets dåliga opinionssiffror, säger riksdagsledamot Roland Utbult, som var först ut med att kräva Hägglunds avgång.

Men även andra sidan har använt ojusta metoder i bloggen "avgahagglund.nu", som startades i höstas men stängdes ner efter en tid. Den som gick in på bloggen kunde inte spåra avsändaren men nu erkänner Livets Ords vd Jonathan Ekman i ett mejl till Aftonbladet att det var han som startade den.

Före jul försökte ett antal kristdemokrater att nå en försoning, som gick ut på att både Hägglund och Odell klev av och enades om en tredje kandidat. Tanken var att partisekreteraren Acko Ankarberg skulle ta över.

Men sonderingarna gick i stå sedan ingen av kandidaterna visat något intresse för det.

Populära kommunalrådet Bengt Germundsson som har varit en av de mest frispråkiga kritikerna anser att det nu måste bli ett avslut och han är skeptisk till att skjuta upp beslutet till sommaren.

– Jag tror inte att det skulle vara positivt för partiet i nuläget. Det som kommit fram den senaste veckan är illa nog, säger han.

Däremot vill han att båda kandidaterna ska få redovisa sin vision för partiet vid rikstinget.

Hittills har Odell sagt att det mest handlar olika typer av ledarstil. Men i en debattartikel i tidningen Dagen medger han att det även handlar om politisk kurs, där en "tydligare orientering mot en mer värdeorienterad politik ställs mot status quo i en den allt trängre socialliberala mitten".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.