Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

KDU försvarar sig mot interna kritiken

Sara Skyttedal, Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande, försvarar sig mot den hårda interna kritiken mot att hon efterlyser en gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot. ”Många efterfrågar en sansad diskussion”, säger hon till DN.

Sverige var i fjol det land som tog emot flest flyktingar i EU. Tyskland tog emot näst flest, men många andra EU-länder tar emot betydligt färre. Det är en ohållbar situation, anser Sara Skyttedal som nu försvarar sin hårt kritiserade artikel DN Debatt.

– Min artikel tar upp praktiska lösningar och praktiska problem. Hittills har ingen ifrågasatt den verklighetsbeskrivning som jag för fram, säger den 29-åriga riksdagskandidaten som också är vice ordförande i det europeiska kristdemokratiska ungdomsförbundet YEPP.

Sara Skyttedal valde att inte informera partiledningen förrän det var klart att DN Debatt-artikeln skulle publiceras. Hennes utspel var förankrat i KDU:s förbundsstyrelse.

– Jag står bakom valmanifestet, men KDU har utöver det full möjlighet att driva frågor själva i valrörelsen. Vi har en politik som är självständig, säger hon.

Men är inte det här en retorik som påminner om Sverigedemokraternas?

– SD:s mål är att sätta stopp för invandringen. Mitt mål är att klara invandringen. I min artikel tar jag upp praktiska lösningar och problem. När SD tar upp den här frågan är det invandrarna som är problemet, säger Sara Skyttedal.

Hur tror du att din artikel kan gynna KD i valrörelsen?

-– Jag tror att många efterfrågar en sansad diskussion om hur vi kan fortsätta vara generösa och praktiskt lösa de utmaningar som finns med migrationen i Sverige.

Och då måste man diskutera en gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot?

– Jag menar att det finns en gräns, som inte är fast, utan som kan bli högre. Den kan höjas om vi tar itu med den stelbenta arbetsmarknaden och med bostadsbristen som råder.


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.