Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kent-ekeroth-hanger-ut-brottsoffer-pa-facebook/

SVENSK POLITIK

Kent Ekeroth hänger ut brottsoffer på Facebook

Misshandelsdömda riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD) har på Facebook delat en video som ifrågasätter domens riktighet och domarens opartiskhet. I videon hängs även brottsoffer och huvudvittne från målet ut med namn och bild.

– När rättsväsendet ifrågasätts på det här oseriösa sättet urholkas demokratin, säger Måns Svensson, docent i rättssociologi.

Riksdagsledamoten och Sverigedemokraternas tidigare rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth dömdes på onsdagen för ringa misshandel, en dom som han anser är felaktig och säger att han kommer överklaga. På onsdagskvällen delade Ekeroth en video på Facebook från främlingsfientliga Granskning Sverige som starkt ifrågasätter domens riktighet och domarens opartiskhet. I videon hängs också målsägande och huvudvittnet ut med namn och bild. Sajten Inte Rasist Men (IRM) var först med att rapportera om videon.

I den 30 minuter långa videon pratar Granskning Sverige med domaren i målet. Förutom ifrågasättande om målet och domen ställs frågor om hur hennes musiksmak påverkar hennes bedömning.

På torsdagen har Ekeroth tagit bort det första inlägget och gjort ett nytt, där han delar videon med kommentaren ”Inlägget från igår försvann av någon anledning men det finns delar i detta som är intressanta, de som handlar om personerna på målsägandes sida (sen flippar GS ut tyvärr)”.

Intervjuaren säger bland annat att domaren har ”jobbat som en del av mörkläggningsmaskinen på justitiedepartementet”. När domaren mot slutet av intervjun undrar om det finns frågor som rör domen så svarar Granskning Sverige att ”frågorna relaterar väl mer till jävsituationen” och fortsätter med att förhöra domaren om hennes musiksmak.

– När man tittar igenom din Facebook, så har du till exempel Lykke Li och ett annat vänsterorienterat band.

– First Aid Kit kanske?

– Ja just det. Och på din mans sida har jag för mig att det var några andra.. jag ska bara kolla här lite snabbt.. som deltagit i ”Artister mot nazister”, som ni tittat på på Vasateatern tror jag.

– Nej, det känner jag inte igen.

Sedan följer en diskussion om andra konserter domaren eventuellt har sett. Därefter frågar intervjuaren från Granskning Sverige om domaren har några frimurare i släkten, för att senare påstå att ”överlag ser det ut som att du är del av en kulturmarxistiskt stockholmssläkt”.

Måns Svensson är docent i rättssociologi och anser att det är högst olämpligt att en riksdagsledamot motarbetar rättsväsendet på det här sättet, även om det blir allt vanligare.

– Nu för tiden är det vanligt att demokratins företrädare ifrågasätter rättsväsendet. Paradexemplet är Donald Trump, som ifrågasatt domstolar och domares ageranden.

Ekeroth uppmanar på Facebook sina följare att titta på videon, som inleds med att målsäganden och huvudvittnets trovärdighet ifrågasätts, bland annat på grund av kopplingar som görs till politiska partier och andra organisationer. Konsekvenserna för de inblandade kommer sannolikt att bli stora, säger Måns Svensson.

– Det finns en hord av hatare som kommer att utnyttja det faktum att man har tillgång till de här personerna. Både rättsväsendets representant och brottsoffer och huvudvittne, säger han.

Måns Svensson ser allvarligt på trenden att fler ifrågasätter rättsväsende och seriös journalistik.

– Seriös journalistik och rättsväsendet ska fungera som garanter i ett demokratiskt samhälle. Och om de ifrågasätts på det här oseriösa sättet så urholkar vi demokratin.

DN har sökt Kent Ekeroth.

Läs mer: Kent Ekeroth har redan ersatts i justitieutskottet