Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 18:39 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kent-ekeroth-medger-koppling-till-avpixlat/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Kent Ekeroth medger koppling till Avpixlat

Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth står i regelbunden kontakt med den främlingsfientliga sajten Avpixlat, medger han för DN. Men han anser inte att han styr innehållet. Partiledningen ger fortsatt stöd till den kontroversielle SD-politikern.

I går publicerade Aftonbladet citat ur mejl där Kent Ekeroth försökt styra innehåll och arbetet på Avpixlats redaktion. Han kräver att medarbetarna svarar i telefon och skriver bland annat ”Kom igen nu – gör sidan intressant och levande” och ”Lägg upp den här Youtube­videon”.

Därmed hamnade den kontroversielle SD-politikern på nytt i blåsväder. I höstas petades han som rättspolitisk talesperson efter järnrörsskandalen, men kunde till skillnad från Erik Almqvist behålla sin riksdagsplats.

Ekeroth, 32, är en av få i SD-toppen med invandrarbakgrund. Hans mamma kom tlll Sverige från Polen.

2011 fick han med sig partiledningen på en Israelvänlig linje. SD sade nej till att erkänna en palestinsk stat, något som fick ungdomsförbundet SDU att hävda att partiet därmed svikit sin nationalistiska linje.

Kent Ekeroth anser att en islamisering hotar Sverige och resten av västvärlden. Hans åsikter har fått stort genomslag på sajten Avpixlat, som han förmedlat donationer till sedan den startades 2011.

– Sverige behöver ett alternativt medium i dag som berättar obekväma sanningar som svenska medier valt att dölja i många år, säger han till DN.

På Avpixlat, som saknar ansvarig utgivare, publicerades förra året bland annat en video där en kvinna utsattes för en gruppvåldtäkt av flera män med utländskt utseende. Kvinnans ansikte var synligt på filmen. I mars publicerades ett debattinlägg där författaren påstod att muslimer har ”ödeläggelse inprogrammerat i sitt dna”.

– Jag har ofta kritiserat dem när de gjort övertramp, hävdar Ekeroth.

Han har mejlkontakt ”hyfsat ofta” med redaktionen med mejl där han föreslår publiceringar och har synpunkter på sajtens innehåll.

Är det varje dag?

– Det varierar lite.

Varje vecka?

– Ja, antagligen.

Men han förnekar att han styr innehållet.

– Jag uppmanar dem om vad de ska göra. Sedan gör de som de vill.

SD-ledningen med partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder i spetsen ville i går inte kommentera Ekeroths kopplingar till Avpixlat. Men pressekreteraren Martin Kinnunen anser att uppgifterna ”försvagar teorin om att Kent skulle chefa för sidan”.

Avpixlat har blivit en av landets viktigaste sajter för starkt invandringskritiska och främlingsfientliga åsikter, inklusive rasistiska värderingar som SD-ledningen med sin nolltoleranslinje tagit avstånd ifrån.

– Många av de åsikter som tidigare fanns inom Sverigedemokraterna återfinns nu på Avpixlat. Det är en sorts radikalisering under radarn, säger Marcin de Kaminski, doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet.

Fakta:Kent Ekeroth

Kent Ekeroth petades som rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna efter järnrörsskandalen i höstas. Men trots att filmbilder visade att han – i likhet med den sparkade riksdagskollegan Erik Almqvist – tillgripit metallrör behöll Ekeroth sin riksdagsplats. Han är numera suppleant i näringsutskottet, utrikesutskottet och EU-nämnden.

Förra veckan beslutade Skatteverket att eftertaxera Ekeroth för inbetalningar till sajten Avpixlat under 2011 på totalt 226 540 kronor. Enligt Skatteverket är drygt 160 000 kronor skattepliktiga och han kan komma att uppdateras på samma sätt för överföringar gjorda under 2012. Enligt Ekeroth har han förmedlat donationer för att bevara givarnas anonymitet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.