Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kent Ekeroth tillbaka i SD:s innersta krets

Ett år efter järnrörsskandalen är Kent Ekeroth tillbaka i värmen i Sverigedemokraterna.
Den kontroversielle riksdagsledamoten har direkt inflytande över både partiets kriminalpolitik och EU-program.
– Jag känner att jag har ett väldigt starkt stöd i partiet, säger han till DN.

För ett år sedan kunde Expressen publicera en mobilfilm som slog ner som en bomb i svensk politik – och orsakade Sverigedemokraternas svåraste kris sedan partiets riksdagsinträde.

På filmen kunde man bland annat se hur de ledande Sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnar sig med järnrör i centrala Stockholm.
Samma dag som filmen publicerades sparkades Erik Almqvist som Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson och han lämnade riksdagen en tid senare. Kent Ekeroth petades från sitt uppdrag som talesperson på rättsområdet, men stannade i riksdagen.

–  Förtroendet är väldigt, väldigt lågt just nu. Om inte obefintligt, sade partiledaren Jimmie Åkesson då.

Ett år efter järnrörsskandalen är Kent Ekeroth tillbaka och har en nyckelroll i Sverigedemokraterna, kan DN berätta i dag. Han har direkt inflytande över partiets linje inom rättspolitiken – det område som han petades ifrån efter järnrörsskandalen.

– Mitt intresse för kriminalpolitiken har inte minskat bara för att jag inte sitter i justitieutskottet. Det finns mycket att åtgärda fortfarande, säger Kent Ekeroth när DN träffar honom för en intervju i riksdagen.

Nära hälften av de 80 motioner som Kent Ekeroth lämnat in under det pågående riksdagsåret handlar om rättsfrågor. Av de motioner som Richard Jomshof, efterträdaren som rättspolitisk talesperson, lämnat in på rättsområdet har två tredjedelar undertecknats även av Kent Ekeroth.

Partiets nya kriminalpolitiska program som ska behandlas på landsdagarna som inleds i Västerås på torsdag har enligt Kent Ekeroth tagits fram av honom och Richard Jomshof tillsammans.

– Det är en uppdatering av det förra programmet som jag skrev. Det här som sker nu med det kriminalpolitiska programmet är en uppdatering med de förslag vi drivit i riksdagen. Och många av de förslagen har jag lagt också.

– Richard har arbetat fram det här tillsammans med mig och det är baserat på det vi drivit riksdagen.

Så ni har ett tajt samarbete?

– Ja, det kan man säga.

Kriminalpolitiken är inte det enda området där Kent Ekeroth i dag har ett betydande inflytande inom Sverigedemokraterna. Han tillhör också den grupp som tagit fram partiets valplattform inför EU-parlamentsvalet nästa år. Ekeroth har framför allt bidragit i trygghetsavsnittet, den del av EU-plattformen där rättsfrågorna ingår.

Trots det är Kent Ekeroth tveksam till att kandidera i EU-valet i maj. Däremot sitter han gärna i riksdagen ännu en mandatperiod.

– Riksdagen kommer jag vilja kandidera till. Jag är disponibel.

Han är inte främmande för att åter bli talesperson i någon fråga.

– Man vet inte vad som händer i framtiden. Det får jag diskutera med de andra.

Vill du?
– Det är klart man vill tillbaks till området som är mest intressant för mig.

Och då är det kriminalpolitiken?

– Kriminalpolitiken är mest intressant.

Kent Ekeroth var kontroversiell även före järnrörsskandalen.

I synnerhet har hans kopplingar till Avpixlat, en sajt som konsekvent beskriver invandrare som problem och bördor, ifrågasatts.

I juni avslöjade Aftonbladet att Ekeroth hade tätare kontakter med Avpixlat än han tidigare medgett. Senare bekräftade han för DN att han hade kontakt med Avpixlat ungefär en gång i veckan. Så är det fortfarande, uppger Kent Ekeroth.

– Ja, jag hjälper till att hantera deras ekonomi. Jag hjälper till att betala räkningar, det praktiska. Då måste man ha regelbunden kontakt med dem.

Kent Ekeroth är en ofta anlitad föreläsare inom Sverigedemokraterna. Nästan varje vecka besöker Kent Ekeroth lokala partiföreningar runt om i Sverige och pratar om sin hjärtefråga, att straffen är för låga i Sverige.

– Jag känner att jag har ett väldigt starkt stöd inom partiet och inom stora delar av den Sverigevänliga rörelsen. Det är min personliga erfarenhet.

– Det är hela tiden folk som vill att jag ska komma och föreläsa.

Är du inne i stugvärmen igen?

– Jag känner att jag har ett väldigt starkt stöd bland väljare och medlemmar och jag känner det inte annorlunda i riksdagsgruppen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.