Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kina blockerar Bildts blogg

Utrikesminister Carl Bildt har inte kommit åt sin blogg under besöket i Kina. Den har censurerats av kinesiska myndigheter.

– Förr i världen hade jag en blogg på engelska och den blockerades. Det verkar den här också vara trots att den är på svenska. Det är ett exempel på de restriktioner som finns. Föga förvånande, säger Bildt.

– Samtidigt noterar jag att bloggandet är en folksport i Kina. Och när jag talar med kineser om att min blogg blockerats säger de att ”det där är väl inget problem att ta sig runt”, säger han.

Internetvana kineser använder proxyservrar för att lura censuren, men med en sådan hade Carl Bildts blogg inte blivit den lilla politiska markering den nu kunde bli.

Efter ett anförande av Carl Bildt vid Foreign Affairs University i Peking frågade en student om den svenske utrikesministerns blogg, som hon hört talas om. Då svarade Bildt att den tyvärr inte går att läsa i Kina eftersom Wordpress är blockerat.

Annars har diskussionerna i Kina mycket handlat om att planlägga inför Sveriges ordförandeskap i EU under andra halvåret. Bildt har träffat Kinas utrikesminister Yang Jiechi och vicepresidenten Xi Jinping, som väntas bli Kinas nästa president när nuvarande presidenten Hu Jintaos mandat går ut om fyra år.

När världen är fullt upptagen med den ekonomiska krisen och klimatförhandlingar kommer inte mänskliga rättigheter och Tibetfrågan längre lika högt upp på dagordningen när kinesiska och utländska politiska ledare träffas.

– Det är klart att de dominerande förhandlingarna har varit den ekonomiska krisen. Så är det bara. Dialogen om mänskliga rättigheter ser vi som mer långsiktig. Bara för att vi anser att dödsstraffet är fel och tar upp frågan innebär det inte att de avskaffar dödsstraffet i morgon. Formellt sett förväntar vi oss det, men reellt sett vet vi att det handlar om en långsiktig process. Vilket gäller hela förändringen i det kinesiska samhället, säger Carl Bildt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.