Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kinberg Batra: ”Jag kunde gjort SD-utspelet tidigare”

02:19. Efter Moderaternas ras i opinionsmätningarna, senast i DN/Ipsos marsmätning där partiet är mindre är Sverigedemokraterna, är moderatledaren Anna Kinberg Batra självkritisk - men bara på en punkt.

Efter Moderaternas ras i opinionsmätningarna, senast i DN/Ipsos marsmätning där partiet är mindre är Sverigedemokraterna, är moderatledaren Anna Kinberg Batra självkritisk – men bara på en punkt. Hon tycker att utspelet om att M vill se en gemensam alliansbudget och samtala med SD som andra partier kunde ha kommit tidigare än den 19 januari. Men hon tänker inte ändra sig igen.

– Jag står för det jag sagt, säger Kinberg Batra till DN.

På fredag samlas omkring 1.500 moderata kommun- och landstingspolitiker i Karlstad för det årliga Sverigemötet. När mötet hölls i Malmö i fjol hade Moderaterna i DN/Ipsos aprilmätning varit största parti med 28 procent. Elva månader senare har partiet krympt till 17 procent och är därmed mindre än Sverigedemokraterna som får 18 procent.

– Det känns här, svarade Anna Kiberg Batra, och förde handen mot bröstet, när hon i tisdags frågades ut av sympatisörer i Moderaternas Facebookgrupp.

När DN på onsdagen får en telefonintervju med M-ledaren – tiden är enligt hennes pressekreterare alltför knapp för att hinna mötas – medger hon att den senaste tiden varit jobbig.

– Det är klart det känns. Det är klart att det är roligare när det går bra än när det är tuffare tider, och vi har en tuff period nu, säger Anna Kinberg Batra.

Utspelet den 19 januari bestod av två delar: att M vill att en gemensam alliansbudget ska läggas fram och att kontaktförbudet med SD skulle brytas. Var det ett misstag att komma med båda budskapen samtidigt?

– Nej, de hänger nämligen ihop. Det handlar ju om att stå för sin politik, vara beredd att genomföra den och söka stöd för den. Däremot är jag inte mer beredd i dag än i går eller förra året att regera och budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Jag tror att det har skadat politiken att ha den här principisoleringen och låta de vara ett fenomen som står utanför politiken.

Men hade det inte räckt att säga att Moderaterna vill lägga fram en gemensam alliansbudget? Det hade väl inte varit nödvändigt att samtidigt öppna för samtal med Sverigedemokraterna?

– Det jag sagt är ”söka stöd i riksdagens utskott”, och det får vi ju ganska ofta redan som det är nu. Både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, som vi inte vill regera med någon av dem, röstar ibland på våra förslag. Detta har skett av olika skäl, men vi har haft den här principen att låtsas som att man inte vet om varför eller inte prata med varandra i förväg. Det här att kasta just Sverigedemokraterna i riksdagen har låtit dem bli ett fenomen som står utanför och recenserar politiken och det har gett dem mer uppmärksamhet än vad de förtjänar.

Men varför öppna för samtal med att parti som du själv medgett har en rasistisk historia?

– Det sitter flera partier i Sveriges riksdag som jag inte sympatiserar med alls. Men jag tycker att när väljarna har valt partier har de rätt och skyldighet att stå till svars för sin politik. Det är också då den kan granskas för sina brister.

Du informerade till skillnad från decemberöverenskommelse den här gången riksdagsgruppen i förväg, men du gav inte riksdagsledamöterna möjlighet att komma med sina synpunkter innan du höll din presskonferens. Varför ville du inte lyssna till de folkvaldas syn på saken?

– Detaljerna i exakt vad som säger vad på våra interna möten, de diskuterar jag aldrig i media. Men stödet känner jag är väldigt starkt internt. Det här beskedet gavs ju också efter en längre tid av frågetecken om vi moderater menar allvar med vår politik. Då är det mitt jobb och min skyldighet som partiledare att göra någonting åt det.

Om du ska vara självkritisk – kunde du själv ha gjort något annorlunda i samband med utspelet den 19 januari?

– Det jag har funderat på är tidpunkten. Det här är ett beslut som vuxit fram under en längre tid. Under hela förra året efter decemberöverenskommelsen har det funnit diskussioner fram och tillbaka hur vi får fram mer allianspolitik och varför det finns frågetecken om alliansen eller Moderaterna menar allvar och gör det vi kan för att vara en så stark opposition som Sverige skulle behöva ha. Den diskussionen har ju funnits ett tag.

Vad menar du med tidpunkten?

På din fråga om jag kunde ha gjort någonting annorlunda kan man alltid fundera på om man kunde ha gjort det här tidigare. Men det är alltid lätt att vara efterklok. Jag står för det jag sagt i januari och jag står för at jag gjorde det just i januari.

Men väljarna verkar inte vara så glada över det här utspelet. På mindre än ett år har Moderaterna gått från att vara största parti till att bara vara tredje största parti. Vad drar du för slutsats av att det här raset, som enligt Ipsos är lika stort som för Socialdemokraterna under Håkan Juholt, har skett?

– Det här är en utvecklingen har pågått under ett bra tag. Att missnöjet breder ut sig, men att alternativen inte är tillräckligt tydliga, det tror jag skadar politiken.

Men raset har ju accelererat efter utspelet den 19 januari. Ser du inte sambandet mellan ditt utspel och den ökade nedgången i opinionssiffrorna?

– Vi har haft en diskussion om missnöje, det politiska spelet och missnöjet som breder ut sig i USA och runt om i Europa. Men vi har haft för lite diskussion hur Sveriges problem ska lösas och hur vi moderater kan lösa dem med reformer och alliansen. Den diskussionen känner jag att många väljare efterfrågar, för det är den som man tar ställning till nästa år i valet och den ser jag väldigt mycket fram emot att föra.

Men många av era väljare har efter utspelet gått till Centerpartiet och Liberalerna. Visar inte det att du valt helt fel strategi?

– Nej, att vara tydligare som moderat ledning och för alliansens del, det behöver vi mer av. Vi har haft för mycket diskussion om problem och det politiska spelet och för lite hur vi kan lösa dem. Det ansvaret måste vi moderater ta. Tvivel om oss har blivit större när alliansen och oppositionen varit för svag. Men vi vill mycket mer som moderater och det ser jag fram emot att visa.

Hur lång tid ger du dig själv för att vända de här opinionssiffrorna?

– Det är valdagen som räknas och då vill jag att hela alliansen ska lyfta och det har ju inte skett. Att det rör sig mellan allianspartier i mätningar, det brukar hända ibland genom åren. Men jag vill att alla fyra allianspartier ska gå bättre genom att vi förtjänar större väljarstöd. Vill man byta ut Stefan Löfven måste man faktiskt rösta på oss. Att bara vara missnöjd löser inga samhällsproblem.

Men du är ju ett parti som gett ett budskap om SD och gemensam alliansbudget och nu ger du ett annat - känner du att du är rätt person att leda Moderaterna i valet om mindre än ett och ett halvt år?

– Jag har aldrig varit en motståndare till att lägga fram en gemensam alliansbudget. Däremot har vi haft en diskussion om när vi kan ge gemensamma besked. I frånvaro av det har jag nu valt att säga tydligt att vi moderater skulle vilja se en sådan, för det har det funnits frågetecken om. Jag har heller aldrig varit intresserad av att vare sig regera eller budgetförhandla med Sverigedemokraterna och jag har inte blivit det nu heller. Det jag sagt är att jag söker stöd för moderat- och allianspolitik och jag vill inte fortsätta med den isolering vi haft i riksdagsarbetet. Det är de besked jag haft. Jag tror att ju tydligare man kan vara om den politik man står för och hur den löser Sveriges problem, desto bättre förtjänar man förtroende på valdagen.

Känner du dig säker på att du är rätt person att leda Moderaterna i valet nästa år?

– Ja, absolut. Jag känner mig dels trygg i min roll, dels har jag väldigt stort stöd internt.

På lördag ska du hålla tal inför kommun- och landstingspolitiker från hela landet. Vad blir ditt budskap i det talet för att övertyga dem om att du leder Moderaterna rätt väg i valet 2018?

– Det jag vill prata om och det jag tror många också efterlyser är hur den moderata politiken hänger ihop, varför är det vi som har reformerna som löser Sveriges problem, hur klarar vi ekonomin, hur bryter vi utanförskapet, hur säkrar vi tryggheten och vart leder det Sverige framåt. Att vi har varit starka i regeringsställning svarar inte på det. Det är där reformer och också sammanhanget och riktningen i reformerna kommer in. Det vill jag tala med mycket mera om och det tillfället tänker jag ta i talet på lördag.

Finns det några ytterligare nya besked som du kommer att ge liknande det som kom den 19 januari?

– Det jag sade den 19 januari är att vi ska vara tydliga i att stå för och söka stöd för vår politik. Det kommer jag att tycka på lördag också. Nu är det dags att fylla den med innehåll och förklara hur vi kan lösa Sveriges problem mycket bättre än Stefan Löfven.

Så det är uteslutet att du svänger tillbaka och går tillbaka till den gamla hållningen och backar på något sätt?

– Beskedet att jag vill genomföra moderat politik och mer allianspolitik, men inte regera med Sverigedemokraterna, det står absolut fast.

Finns det någon anledning för dig att göra några förändringar i ledningen för Moderaterna? Partisekreteraren Tomas Tobé har varit ifrågasatt för sina resor och utgifter på SJ-kortets poäng som avslöjats. Är det självklart att han kan sitta kvar som partisekreterare?

– Jag tycker att han är väldigt bra som partisekreterare. Det var olämpligt att använda kortet på det som han berättat. Han gjorde fel och har också tagit ansvar för att korrigera det. Det tycker jag är viktigt. Men jag är väldigt nöjd med det ledarlag vi har och ser också fram emot att träffa våra kommun- och landstingspolitiker för att moderrat politik är lagarbete som hänger ihop på alla nivåer.

Men vad är det då som ska kunna vända det här raset om du inte gör några förändringar alls?

– Det är politiken som vi behöver tala mer om. Ett politiskt parti måste svara på hur vi löser Sveriges problem. Sverige har stark ekonomi, men den är väldigt sårbar och kan snabbt förändras. De människor som har jobb i dag har det bra, men vi har ett stort utanförskap och det måste brytas. Sverige är ett tryggt samhälle, men det finns områden där kriminella gäng har tagit över helt och hållet. Det är hur och varför vi moderater kan lösa de här problemen som är vår uppgift som parti och det är vår uppgift att tala om hur vi gör det. Det är alltid avsändarens fel om budskapet inte har nått fram till tillräckligt många än, och det har det inte gjort. Då ska vi vara ännu tydligare med varför Sverige behöver en ny regering som vi vill leda.

Du är inte rädd att Moderaterna är på väg att förlora sin roll som största parti i borgerligheten till Centerpartiet?

– Jag vill leda en ny alliansregering och jag är inte rädd för vägen dit och ser tvärtom fram emot den. Vi har haft ett antal frågetecken, inte minst under förra året om hur man ska ta sig an det nya politiska landskapet, vad händer i en orolig tid med Sverige, det är många som är missnöjda med regeringen. Då ökar behovet av tydliga politiska alternativ. Det ska vi moderater vara.

Om Centerpartiet och Liberalerna är större än Moderaterna, är det självklart att du ska leda en allians i så fall?

– Det jag vill med alliansen är att det går bra för all fyra partier och att vi förtjänar mer förtroende tillsammans. Det tänker jag att vi moderater ska göra också.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.