Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kinberg Batra: Jag tar siffrorna på stort allvar

Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra. Foto: Jessica Gow/TT

Moderatledaren Anna Kinberg Batra ser allvarligt på DN:s rapportering om att partiet tappar i tunga sakfrågor. Bland annat har förtroendet för Moderaternas ekonomiska politik nästan halverats det senaste året. 

– Det är ingen tvekan om att det här inte varit våra bästa månader, säger hon. 

 

 

I DN/Ipsos junimätning tappar Moderaterna stort i förtroende i frågor som rör ekonomi, flyktingar och invandring och i frågan om vilket parti som bäst kan förhindra ett terrorbrott. Bland annat har andelen som anser att partiet har bäst ekonomisk politik sjunkit från 40 till 27 procent på ett år.

— Jag tar siffrorna på stort allvar, det är ingen tvekan om att det här inte varit våra bästa månader. Det är hårt arbete kvar innan vi kommer ur den kris vi är i nu. Då gäller det att vara tydlig med jobben, att minska jobbklyftan och se till att säkra jobb och trygghet i Sverige, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Enligt henne är anledningen till tappet den generella förtroendekrisen för partiet. 

— Vi ligger sämre i mätningarna nu än vad jag vill göra i valresultat och då syns det även i förtroendet för våra starkaste frågor. Minskar vi inte jobbklyftan och ökar tryggheten så får hela samhället problem och det är vi moderater som tänker lösa de problemen.

Läs också: Ewa Stenberg – Bottenbetyg åt M är en underdrift

Även förtroendet för Anna Kinberg Batra som partiledare har sjunkit, från 40 procent förra året till 21 procent.  

Hur ser dina förutsättningar ut att öka förtroendet i sakfrågorna, med tanke på att förtroendet för dig som partiledare också sjunkit rejält?

— 
Jag känner mycket energi för att komma starkare ur det här. Det är hårt arbete kvar och där handlar det om tydlighet med jobben, jobbklyftan och jobbskapandet. Det handlar om tydlighet om tryggheten och det är det jag kommer fokusera på. Själv och med mina närmaste kolleger.

När kommer trenden att vända för moderaterna?


— Senast till valdagen, det är då det gäller. Och jag ser fram emot det här året, för nu är vi tydligare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.