Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Kinberg Batra ställer sig vid sidan av bråket om Sverigebilden

”Att hålla på och brännmärka varandra tror jag inte gör Sverigebilden ett dugg bättre”, säger Anna Kinberg Batra
”Att hålla på och brännmärka varandra tror jag inte gör Sverigebilden ett dugg bättre”, säger Anna Kinberg Batra Other: Eva Tedesjö

Regeringen har gått till mottattack mot den bild som Sverigedemokraterna målat upp av Sverige och som även torgförts av USA:s president Donald Trump.

Men moderatledaren Anna Kinberg Batra väljer att ställa sig vid sidan av bråket.

– Att hålla på och brännmärka varandra tror jag inte gör Sverigebilden ett dugg bättre, säger hon till DN. 

– Sverigedemokraterna sprider dynga.

beskriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) den debattartikel i amerikanska affärstidningen Wall Street Journal som SD-ledaren Jimmie Åkesson och gruppledaren Mattias Karlsson skrev tidigare i veckan. Han anser att SD "medvetet skadar Sverige" och varnar för negativa effekter på besöksnäringen och även svenska företag.

I artikeln anser SD:s två högst uppsatta politiker att den bild Donald Trump har av Sverige egentligen är mycket värre. De målar upp en bild av en stigande kriminalitet och otrygghet och kopplar ihop det med den stora flyktinginvandringen till Sverige.

Det är mer än 15 år sedan den senaste undersökningen gjordes av kopplingen mellan kriminalitet och invandring. I den undersökningen av Brottsförebyggande rådet var det under det studerade året 1997 cirka 2,5 gånger vanligare att personer födda utomlands misstänks för brott jämfört med personer som är födda i Sverige med båda föräldrarna som är födda här. När det gäller sexualbrott var det fem gånger vanligare att utlandsfödda misstänkts. Justitieminister Morgan Johansson menar dock att skillnaderna "försvinner nästan helt" om man tar hänsyn till socioekonomiska faktorer.

Läs mer: Justitieministern: SD är Sveriges mest kriminella riksdagsgrupp

Regeringen bemöter också påståenden om Sverige på utrikesdepartementets engelskspråkiga hemsida där man bland annat menar att det stigande antalet anmälda våldtäkter enligt statistiken ökat under de senaste tre åren delvis förklaras av att definitionen av sexuella övergrepp förändrats.

Inom de närmaste dagarna väntas också regeringen svara på SD:s debattartikel i Wall Street Journal. Men någon uppbackning från oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M), som nyligen svängde och öppnade dörren för politiska samtal med SD, får inte regeringen.

– Att hålla på och brännmärka varandra tror jag inte gör Sverigebilden ett dugg bättre. Det finns faktiskt flera Sverigebilder. Vi är ett av världens bästa samhällen och det ska vi vara stolta över men har också problem som behöver lösas. Jag tycker att vi ska tala allvar hur vi löser problemen i skolan och med tryggheten, säger Anna Kinberg Batra till Dagens Nyheter.

Men vad tycker du om att SD skriver en sådan debattartikel?

– Att hålla på och brännmärka varandra får de som håller på med det svara på varför de håller på med.

Centerpartiets ledare Annie Lööf, som till skillnad från M-ledaren stängt dörren för samtal med SD, är däremot upprörd över SD-ledningens debattartikel.

– Den bild som sprids, bland annat genom Fox News i USA, där det bara är upplopp och där muslimerna tar över, den stämmer över huvud taget inte. Jag vänder mig emot att det finns partier som fortsätter att sprida den bilden, säger Annie Lööf till Nyhetsmorgon i TV4 på lördagen.

C-ledaren menar dock att bilden av Sverige är tudelad.

– Vi har alla ett ansvar att främja en korrekt bild av Sverige. Bilden är ganska tudelad. Det finns förorter där vi har upplopp, det finns förorter där det går bra. Det finns gles- och landsbygder där vi har det väldigt tufft, men också ställen där jobben växer som folk flyttar till. Det är den här bilden som är komplex och kanske inte så lätt att skriva på valaffischer, men det är det Sverige vi har, säger Lööf i TV4-intervjun.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.