Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kinberg Batra utesluter inte regering med S

Foto: Bertil Ericson/TT

Moderaternas blivande partiledare Anna Kinberg Batra utesluter inte att M bildar regering med Socialdemokraterna. ”Man ska aldrig säga aldrig”, säger hon till Nyhetsmorgon i TV4, men argumenterar sedan mot en samregering.

– Det är viktigt att det finns politiska alternativ, att det spelar roll hur man röstar. Annars kan det bli så att alla seriösa partier samlas i mitten i samma stora koalition och sedan är det bara extrema partier som står utanför i opposition – det tycker inte jag vore så bra, säger Anna Kinberg Batra.

Den blivande moderatledaren fick också frågor om hon tänker verka för att Sverige ska ta emot färre flyktingar – något som ett antal ledande företrädare för M önskat.

– Nej, jag tycker att vi ska vårt ansvar. […] Att det är många som är på flykt beror ju på krig och katastrofer och då kan vi vara med och hjälpa till som ett av världens rikaste länder. Det borde fler av världens rikaste länder göra, säger Anna Kinberg Batra.

Hon säger att Sverige måste bli bättre på integration.

– Vi måste diskutera hur man bättre kan komma i arbete, hur man kan få fram fler bostäder och hur man kan samarbeta bättre mellan riks- och kommunalpolitiken.

Nyckeln till att komma in i samhället är jobben, säger Kinberg Batra.

– Jag har varit med och tagit fram de regler vi har nu som har öppnat Sverige för arbetskraftsinvandring under reglerade och kontrollerade former. Det gör att ett antal svenska företag kan vara kvar och skapa jobb. Eller att till exempel att bristyrken får tag i folk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.