Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kinberg Batra: Världen har blivit en mycket farligare plats

Anna Kinberg Batra (M).
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Världen har blivit en mycket farligare plats”, sade moderatledaren Anna Kinberg Batra i riksdagens partiledardebatt. Hon kräver höjda försvarsanslag redan i år och en färdplan för svenskt Nato-medlemskap.

M-ledaren inledde med att berätta om några av offren för den senaste tidens terrorattacker i Istanbul och Jerusalem. Hon hänvisade också till kriget i Syrien, den globala flyktingkrisen och Rysslands upprustning.

– Terroristerna är emot vårt sätt att leva men vi ska försvara vårt sätt att leva, ett samhälle där både kvinnor och män får ta plats, sade Anna Kinberg Batra.

Den strategi som statsminister Stefan Löfven (S) presenterade häromdagen på DN Debatt beskrev hon som otillräcklig.

– På bara några år har världen blivit en mycket farligare plats. Då räcker det inte att presentera en lång lista med problem och kalla det för strategi. Det kräver handling nu, sade M-ledaren.

Hon fortsatte den senaste tidens moderata offensiv i försvarsdebatten med att kräva 500 miljoner kronor mer till försvaret redan i år. Totalt vill Moderaterna skjuta till 8,5 miljarder kronor fram till 2020, utöver det som ingår i det senaste försvarsbeslutet. Dessutom vill Anna Kinberg Batra se en färdplan för hur Sverige kan bli medlem i den västliga försvarsalliansen Nato.

Med hänvisning till de siffror om ökad otrygghet bland svenskarna som kom från Brottsförebyggande rådet i går krävde M-ledaren också fler poliser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.