Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-03 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kinberg-batras-svar-pa-lofvens-vadjan/

SVENSK POLITIK

Kinberg Batras svar på Löfvens vädjan

2 min 56 sek. Socialdemokraterna hoppas fortfarande att Sverigedemokraterna ska lägga ner sina röster i den slutliga budgetomröstningen på onsdag.
Bild 1 av 1
Foto: Henrik Montgomery/TT

Socialdemokraterna hoppas fortfarande att Sverigedemokraterna ska lägga ner sina röster i den slutliga budgetomröstningen på onsdag. Någon indikation att partiet ska agera på annat sätt kom inte vid torsdagens möte i finansutskottet.

– För mig är det självklart att man ska följa praxis. Man har inte indikerat någonting annat under vårt möte, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet.

Varken det största regeringspartiet, Socialdemokraterna, eller det största oppositionspartiet, Moderaterna, i riksdagens finansutskott har någon färdig plan för vad som händer om regeringens budget faller på onsdag.

– Vi är nu klara med vår beredningsprocess. Jag hoppas att beskedet från finansutskottet från SD att man ska följa praxis ska gälla, säger Fredrik Olovsson.

Moderaterna har inga planer på att avstå från att yrka på sitt eget förslag eller lägga ner sina röster för att undvika att ge Sverigedemokraterna inflytande.

– Jag tror att vi skulle svika alliansens väljare om vi övergav vår egen politik. Det är inte aktuellt, säger Anna Kinberg Batra (M), vice ordförande i finansutskottet.

I onsdags vädjade statsminister Stefan Löfven i en webb-tv-intervju med DN att de borgerliga partierna ”ska fundera ut någonting”. Men den vädjan får inget gehör hos den troliga blivande moderatledaren.

– Det är upp till honom att fundera på hur han ska få igenom sin budgetproposition och regera på det uppdrag som han har fått. Det är regeringschefens uppdrag, säger Anna Kinberg Batra.

Vad tycker du att han borde göra i en sådan här situation?

– Det får han fundera på själv.