Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kinnunen frias helt: ”Lättad”

01:24. SD-toppen Martin Kinnunen frikänns.

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, 32, som var åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott frias helt.

Tingrätten skriver i domen att den har kommit fram till att åtalet mot Martin Kinnunen ska ogillas. Därför har rätten inte heller haft anledning att ta ställning till om han ska skiljas från sitt uppdrag som riksdagsledamot.

– Det är oerhört skönt, så klart. Det gick som vi hade önskat. Men man kan aldrig vara säker på utgången, säger Martin Kinnunen till DN.

Han säger sig inte vara orolig för att åklagaren ska överklaga – trots nya uppgifter om mejl om att allting inte stod rätt till med bokföring och skatteinbetalningar som Expressen publicerat. Mejlen kan visa att Martin Kinnunen fått varningssignaler om att allt inte stod rätt till med bolagets räkenskaper.

– Om det hade funnits tydliga bevis hade de kommit fram vid det här laget. Men vill åklagaren överklaga, så får han göra det, säger Kinnunen.

Men visar inte de nya uppgifterna att du fått varningssignaler?

– Jag har inte gått igenom alla mejl och jag har heller inte undersökt alla de möten som hölls vid den här tiden. Jag har heller inte kunnat verifiera mejlen i efterhand.

Thomas Olsson, Martin Kinnunens advokat, anser inte heller att de nya uppgifter som Expressen publicerat, om mejl till Martin Kinnunen skulle innebära någon förändring om målet skulle överklagas och tas upp i hovrätten.

– Det verkar inte som att Expressen har mejlen i sin originalform och man måste läsa mejlen och sätta in dem i sitt sammanhang för att förstå betydelse. I nuläget kan jag inte se att det skulle ha någon betydelse för prövningen, säger Thomas Olsson.

Åklagaren hade yrkat på 1,5 års fängelse för Martin Kinnunen om han fälldes. Riksdagsledamoten hade innan den friande domen sagt att han kommer att lämna riksdagen om han fälls för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. 

– Låt oss säga att man skulle gå på åklagarens linje, och döma mig till det straffet. Då kan man inte sitta i riksdagen, givetvis. Man kan inte sitta åtta månader i fängelse och samtidigt sitta i riksdagen, det går inte. Men jag är beredd att äta upp alla mina skor om rätten går på åklagarens linje, sade Martin Kinnunen till Sveriges Radio Ekot tidigare.

Åklagaren menar att Kinnunen är ansvarig, som ende styrelseledamot i Sverigedemokraternas dotterbolag Samtid&Framtid, för de brister som fanns i företagets bokföring 2013 samt att över 900.000 kronor i moms inte betalades in.

Åklagaren Jakob Holmberg anser att domen är välmotiverad och tydlig. 

– Åtalet mot den huvudmisstänkte ogillas på grund av att tingsrätten bedömer att det brister i uppsåtshänseende. Jag måste under de kommande tre veckorna fundera på om jag ska klaga och i sådana fall i vilken utsträckning jag ska klaga, säger han.

Vad betyder de mejl som Expressen publicerat för en eventuell överklagan? 

– Med hänsyn till hur det här målet slutade i tingsrätten kan de potentiellt få en mycket stor betydelse för en process i en hovrätt. 

Är du förvånad över tingsrättens dom?

– Jag blir aldrig förvånad över domar. Som åklagare är det inte så att man vinner eller förlorar mål, utan man för statens talan. Men jag hade ju trott på en fällande dom. 

Den medåtalade, en tidigare ekonomichef hos SD som skulle sköta bokföringen i det aktuella bolaget, Samtid&Framtid, döms för medhjälp till bokföringsbrott för att skött bokföringen enligt lagen i bolaget under 2013. Han döms till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

Åklagaren hade också yrkat på en miljon kronor i företagsbot för bolaget. Också det avslås.

Kinnunen var presschef i partiet när de misstänkta ekobrotten skedde, sedan 2014 sitter han i riksdagen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.