Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kjell-Olof Feldt: Palme skulle ha varit upprörd om han sett dagens Sverige

Foto: Anette Nantell

Om Olof Palme skulle ha varit statsminister i dag hade han varit ”jävligt upprörd” över hur Sverige ser ut. Det säger tidigare socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt till DN. Men nuvarande S-ledaren Stefan Löfven tycker att det är fel att göra sig till tolk för vad Palme skulle ha tyckt.

På söndagen har det gått 30 sedan mordet på Sveavägen, en av gatorna i Stockholm där flest EU-migranter övernattar och tigger pengar på dagarna.

Själva mordplatsens allra närmaste omgivning är en tydlig illustration över skillnaderna mellan hur människor lever i Stockholm i dag. I gatuhörnet där färgbutiken Dekorima tidigare låg huserar saluhallen Urban Deli med valspråket ”Träna hårt, ät rätt, stressa ner” dit stockholmare i farten hittar nyttig snabbmat.  

Ett tiotal meter på andra sidan om minnesmärket på mordplatsen, i hörnet av nedgången till Hötorgets tunnelbanestation, har några EU-migranter sitt natthärbärge och tigger pengar med några mynt i skrynkliga pappersmuggar.

– Palme brukade säga när vi sågs jag och han att ett gott samhälle framstår först när man ser hur man behandlar de mest utsatta – de som är mest sårbara, de som har de sämsta chanserna och största problemen socialt och ekonomiskt. I den meningen har Sverige i dag inte kraften, resurserna – möjligen viljan, även om den inte syns överallt – att göra någonting åt det som har hänt under de senaste 10-15 åren, säger den 84-årige Kjell-Olof Feldt som var Palmes nära medarbetare i många år

Hur skulle han se på det Sverige vi har i dag?

– Jag tror att han skulle vara jävligt upprörd.

Foto: Sören Johansson/TTKjell-Olof Feldt och Olof Palme i riksdagen 1974. Foto: Sören Johansson/TT

Men statsminister Stefan Löfven tycker att det fel att göra sig till tolk för Olof Palme.

– Jag tycker ingen ska göra sig till tolk för vad Olof Palme skulle ha tyckt eller tänkt. Den som tar på sig den uppgiften tar på sig en alldeles för stor uppgift, säger Stefan Löfven efter att han på söndagen lagt ner en blomsterkrans vid Olof Palmes gravsten.

När DN berättar for honom vad Feldt sagt svarar Löfven:

– Jag tänker inte göra mig till tolk för vad Olof Palme skulle ha tyckt eller tänkt. Det får i så fall andra göra. Men att vara upprörd över fattigdom och stora klyftor, det borde vi alla vara. Vi har ett samhälle och en värld som är alldeles för ojämlik.

Kjell-Olof Feldt tror att Palme skulle ha agerat mycket kraftfullt om han hade varit statsminister i dag. Då skulle hans ministrar inte ha fått en lugn stund, enligt Feldt.

– Jag tror att han om han hade varit regeringschef skulle ha piskat sina statsråd att sätta igång med, ungefär som man nu börjar tala om på allvar, att här krävs det helt andra resurser, helt andra insatser och en helt annan kraft i politiken, säger Kjell Olof Feldt.

Stefan Löfven tycker att han för Palmes politiska arv vidare.

– Jag piskar inte, men däremot driver jag, det gör jag, och Sverige ska förändras. Den politiska inriktningen är bytt nu från skattesänkningar och nedskärningar. Nu har vi investeringar i jobb, infrastruktur, utbildning och välfärd. Det är så Sverige ska utvecklas, säger Löfven.

Även Feldt, som utsågs av Olof Palme till finansminister efter den socialdemokratiska valsegern 1982, ser spår av Palmes politiska gärning i det svenska samhället.

– Han beskrev han det som att den demokratiska formen av socialism har en uppgift, nämligen att skapa ett samhälle där människor kan leva ett anständigt liv med rimligt mått av gemensamhet med andra människor. Det är ett enormt ambitiöst mål och dit har vi inte kommit ännu. Men tron att vi hade den uppgiften har han lämnat kvar hos många socialdemokrater, säger Kjell-Olof Feldt.

Men hur mycket finns då kvar av hans politiska gärning?

– Det syns i de lagar som stiftades. Som en av de första männen i partiet började han driva jämställdheten mellan män och kvinnor. Ser man på vilka lagar som stiftades, barnomsorg, mödravård och så starkt stöd vi kunde åstadkomma för en utjämnad lönepolitik, så finns det kvar.

– Det andra var arbetes värdighet som skapade rättigheten som både staten och motparten – arbetsgivarna – måste respektera och uppfylla. Medbestämmandelagen går fortfarande att använda, till exempel.

Feldt, som riktade hård kritik mot delar av sitt eget parti i sina memoarer efter att han lämnat regeringen ledd av Ingvar Carlsson 1990, tillbakavisar kritik om att Olof Palme inte begrep sig på ekonomi eller var särskilt intresserad av ekonomin.

– Det var inte Palme som var orsaken till problemen. Han begrep sig mycket väl på ekonomi och begrep mycket väl vilka problem som vi hade, säger Kjell-Olof Feldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.