Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Klarar Göran Hägglund krisen?

Mats J Larsson, politikreporter DN.
Mats J Larsson, politikreporter DN.
Flera ledande KD-politiker vill att partiledaren Göran Hägglund ska avgå. Kommer han att kunna rida ut stormen? DN:s politikreporter Mats J Larsson kommenterar.

Är det en överraskning att Kristdemokraterna i Stockholms län vill att Göran Hägglund ska avgå som partiledare?

– Ja, distriktet har varit delat. Det har länge funnits en stark högerfalang som förespråkat Mats Odell, gruppledare i riksdagen, som partiledare. Men att distriktet kom fram till att säga nej till Göran Hägglund får ändå betraktas som en riktigt dålig nyhet för KD-ledaren.

Även Uppsaladistriktet vill att Hägglund avgår. Hur viktigt är det?

– Det var väntat. Uppsaladistriktet har en stark högerfalang med riksdagsmannen Mikael Oscarsson, med rötter i Livets ord, som ordförande. Här finns också det unga kommunalrådet Ebba Busch i Uppsala som är en av Göran Hägglunds skarpaste kritiker.

Kommer Hägglund att klara krisen?

– Det står och väger. Avgörandet kommer inom de närmaste veckorna. Själv upprepar Hägglund mantrat att han har "känner ett starkt stöd i partiet". Vänsterledaren Lars Ohly insåg i tid att hans tid var över. Avgörande blir troligen mötet mellan valberedningens nya ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren och Göran Hägglund. Om Hägglund vill kämpa är det ingen som tar striden mot honom. Om han slänger in handuken på Ohly-manér står striden mellan Mats Odell och partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.