Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Kommunalråd kräver Juholts avgång

Göran Dahlström.
Göran Dahlström. Foto: Hanna Maxstad
Göran Dahlström, socialdemokratiskt kommunalråd i Katrineholm, vill inte att Håkan Juholt tar timeout. Han vill att han avgår. ”Det här är för tungt och besvärligt för partiet att bära med sig under mandatperioden”, säger Dahlström.

Sörmlands partidistrikt står bakom Håkan Juholt, trots utredningen kring honom om misstänkt bedrägeribrott.

– Det där med timeout för partiledare tror jag är väldigt svårt. Partiledare är man eller så är man det inte. Det finns inget där emellan. Partiledardebatten i riksdagen kan Håkan klara trots det här, han är ju en duktig debattör, säger Hans Ekström, Socialdemokraternas distriktsordförande i Sörmland.

Men hela distriktet är inte ense.

Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström (S) ser bara en utväg.

– Trots att det är tragiskt så är det bästa för partiet om Håkan Juholt avgår direkt. Så kan vi få igång en ny process och komma igen snabbt, säger Dahlström.

Juholt valdes till ny partiordförande så sent som i våras, men Göran Dahlström är inte rädd för att ännu en valprocess ska bli för slitsam för partiet.

– Absolut inte, det kan man klara ändå. Det får ju inte bli en process som blir för besvärlig, det måste skötas på relativt kort tid och sedan måste vi gå vidare. Det här är den allvarligaste krisen som Socialdemokraterna varit med om.

Vad är det som gör det extra allvarligt?

– Människor gör fel, det gör vi alla. Problemet med det här är att det handlar om en människa som aspirerar på att bli Sveriges statsminister. Då är det en helt annan dimension. Då är man den person som ska stå för den största tryggheten i landet.

Han drar paralleller till Juholts företrädare.

– Mona Sahlin gjorde sina misstag för längesedan och gjorde en bra period som partiledare. Men hon fick ändå släpa på de här sakerna och det var det som stjälpte henne till slut.

Det är heller inte bara härvan kring bostadsersättningen som besvärar Dahlström.

– Det är hela den här historien. Men sedan har väl inte den senaste tiden varit så lysande heller, när man skulle ta fram skuggbudget till exempel. Man fick ta om den och den läckte ut. Där visar man ingen trovärdighet.

– Jag tycker att helheten väger över. Är partiet starkt så tar man tag i det här.

Tror du att man kommer att göra det?

– Jag tror att man måste göra det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.