Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Konflikt mellan SD och TT om kampanjbild

Originalbilden.
Originalbilden. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraterna lanserade i veckan en kampanj för att uppmärksamma det inställda extravalet. Till den använder de en TT-bild. Bilden är manipulerad utan tillstånd. ”Vi funderar på vilka åtgärder vi ska ta”, säger TT:s bildchef Mats Schagerström.

Bilden som används i den nya kampanjen togs av TT:s fotograf på presskonferensen där decemberöverenskommelsen presenterades. Den föreställer de sju partiledarna för M, S, MP, C, FP och KD.

På deras huvuden har SD redigerat in bruna kepsar, vilket ska vara en blinkning till en mem vid namn Scumbag Steve, en person som ägnar sig åt olika typer av tveksamt beteende.

Men i avtalet med TT framgår att köpta bilder inte får manipuleras utan tillstånd från upphovspersonen.

– I det här fallet hade inte SD det. Vi funderar på vilka åtgärder vi ska ta, men framförallt ska vi prata med SD. Vi har kontakt och vi ska se vad kontakten leder till, säger TT:s bildchef Mats Schagerström till DN.

Henrik Vinge är presschef hos Sverigedemokraterna. Han bekräftar att TT har tagit kontakt, men tror själv att det aktuella fallet kan passera som politisk satir.

– Det troliga är att det är en tillåten manipulation, men det är en intressant juridisk fråga. Det är tillåtet att manipulera verk i viss mån. Det kan vara kända konstverk eller kända fotografier. Det är reglerat och i viss mån praxis och det troliga är att detta faller under den kategorin. Sedan är det möjligt att TT har en annan uppfattning, säger Henrik Vinge.

Han säger också att det varken att SD eller TT som avgör saken i slutändan.

Men Staffan Teste, tidigare vd på Pressens bild och numera jur kand som driver den juridiska byrån Bildombudsmannen, är inte så säker på att det stämmer.

– Det finns alltid gråzoner i vissa sådana här specialfall som är parodi, satir och liknande. Men finns det ett avtal så gäller andra regler. Om man har träffat ett avtal kan ett användande som strider mot avtalet vara ett avtalsbrott. Det har inte så mycket att göra med upphovsrättslagstiftningen, säger Staffan Teste.

Teste har tidigare varit ombud åt SD:s riksdagsman Kent Ekeroth och hjälpt honom stämma flera tidningar, bland annat DN, för bilder publicerade från den så kallade järnrörsfilmen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.