Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Konkurser är också en erfarenhet”

Den förre Ica-handlaren Sven-Olof Sällström lyfter fram sin bakgrund som företagare som en av sina främsta meriter när han blir ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna. Som företagare har han bland annat två konkurser bakom sig. "Det är också en erfarenhet att ha med sig", konstaterar han.

Innan han blev riksdagsledamot 2010 hade han bland annat försökt driva en Ica-butik. Det ledde till konkurs.

– Jag drev en butik under Icas gamla varumärke. Det gick inte att driva lönsamt, säger han.

Han har också köpt en annan matvarubutik som också den senare gick i konkurs.

– Det kanske var en felsatsning. Men jag har också drivit butiker där jag vi har ökat omsättningen och tjänat pengar, säger han.

Sven-Olof Sällström, som tidigare satt i arbetsmarknadsutskottet, saknar helt akademiska meriter på det ekonomiska området. Det är inget problem, anser partiledaren Jimmie Åkesson.

- Jag tycker nästan tvärtom att det kan vara en styrka. Sven-Olof har en gedigen bakgrund som företagare. Han har sett småföretagarvärldens alla sidor, både positiva och negativa, säger Jimmie Åkesson till DN.se.

Fram till nyligen var Sven-Olof Sällström partiets vice gruppledare i riksdagen. Han har nu ersätts av Mattias Karlsson, som nu tar över Sällström plats i arbetsmarknadsutskottet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.