Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Konvent ska få fart på Alliansen

Foto: Lina Alriksson
Allianspartierna ska hålla ett konvent i juni 2014 för att markera slutspurten i valrörelsen. Den nyheten levererade alliansens partiledare när de efter fyra timmars diskussioner kom ut för att grilla korv i februarikylan. ”Vi kraftsamlar tre månader innan valet och drar igång vår gemensamma valrörelse”, säger Centerledaren och värdinnan Annie Lööf.

Hon tog emot Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) på gårdsplanen utanför föräldrahemmet vid lunchtid inför ett 50-tal väntande journalister. Detta var dagen när den politiska cirkusen kom till Maramö.

Vid vägkorsningen i byn, som befolkas av ett tjugotal hushåll, står tre polisbilar. Säkerhetspolisen skyddar inte bara fyra statsråd och tillika partiledare, utan inskärper också i journalistuppbådet att akta familjen Lööfs rabatter.

Jan Björklund, Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt kom med bil och gick uppför vägen till Annie Lööfs släktgård med ett stort paket med orangea band. Det lämnades med breda leenden över till Centerledaren, som packade upp det långsamt och med glad min, så att alla skulle hinna få sina bilder. Inuti doldes en flagga.

När de fyra så skulle hissa den orangea Alliansflaggan på familjen Lööfs flaggstång var plötsligt KD- ledaren borta. Han talade med journalisterna. Folkpartiets Jan Björklund skrek åt Göran Hägglund att sluta med sina soloutspel och komma och hjälpa till.

Denna period i det borgerliga samarbetet har präglats av just sådana utspel.

Värdinnan för mötet, Annie Lööf, fick hälsa kollegorna välkomna efter att till frukost ha tagit del av DN/Ipsos opinionsmätning där hon endast har högt förtroende hos 24 procent av Alliansväljarna och hälften av det egna partiets väljare. Totalt har 18 procent förtroende för Centerledaren .

– Jag kan konstatera att mina förtroendesiffror ligger kvar som de gjorde i oktober. Trots den turbulens som har varit. Det här är ett långdistansjobb och jag är här för att bygga förtroende på lång sikt, säger hon.

C och KD ligger nu stadigt under fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han förstår om det ställs frågor om en teknisk valallians i detta läge. Men han tror inte att någon sådan blir aktuell. En valallians innebär att de fyra borgerliga partierna skulle gå tillval under alliansen som partibeteckning, men med fyra olika valsedlar.

– Det har vi haft diskussioner om så länge den här alliansen har funnits. Och vi har ju valt att vara fyra självständiga partier. Varje gång vi har frågat så är det också det partierna vill, säger Fredrik Reinfeldt.

Han säger att det har hänt tidigare att något alliansparti legat under fyraprocentsspärren, men att de sedan gått upp i valet.

– Jag tror att det finns all anledning att tro att det också ska se bättre ut när vi kommer till 2014.

Fredrik Reinfeldt avvisade också avgångsryktena kring honom och lovade att sitta kvar över nästa val.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.