Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kostnaden för klimatet i fokus i Romsons tal

Foto: Maja Suslin/TT

Åsa Romson (MP) vill skifta fokus i valrörelsen från flyktingpolitik till klimatkostnader. I sitt sommartal uppmanade språkröret regeringen att rusta Sverige inför extremvädret. Hon utmanade även statsministern till klimatdebatt. ”Säg tid och plats så kommer jag.”

Himlen öppnade sig precis innan Åsa Romson skulle tala i Rinkeby i norra Stockholm på lördagen. Något lägligt kanske. Inför sitt tal konstaterade nämligen språkröret att hon vill att valrörelsen från och med nu ska handla om klimatpolitik – och inte migrationskostnader.

– De flyktingkostnader som allianspartierna sitter och gnabbas om på Harpsund är en västanfläkt i jämförelse med klimatkostnader, sade Åsa Romson.

Storbranden som härjade i Västmanland i somras och de kraftiga regn som har lett till stor förstörelse i delar av västra Sverige, är händelser som inte går att ignorera, menar hon.

– Vi kan inte fortsätta den här valrörelsen som om ingenting har hänt.

Som DN har kunnat berätta vill Miljöpartiet att regeringen, precis som MP, ska avsätta en miljard årligen i sin budget för att betala för klimatanpassningar av Sverige. Enligt en statlig utredning från 2007 kan skador orsakade av översvämningar och andra händelser komma att kosta Sverige 100–240 miljarder kronor från 2010 till 2100, beroende på hur stora effekterna blir.

– Att tysta ned klimatdebatten som Fredrik Reinfeldt har gjort är fegt, tycker jag. Notera att han inte med ett ord nämnde klimatet i sitt sommartal, sade Åsa Romson inför sitt framträdande.

I sitt tal minuter senare på torget i Rinkeby utmanade hon statsminister Fredrik Reinfeldt till debatt om klimatpolitiken.

– Säg tid och plats så kommer jag och vi tar debatten.

Åsa Romson lyfte även MP:s mål att rusta upp miljonprogrammens bostäder. Miljöpartiet vill att alla dessa bostäder ska vara upprustade till modern standard med hög energieffektivitet 2025.

Största delen av kostnaden ska enligt MP finansieras av bolagen själva men också genom en förändring i rotavdraget, som ska finansiera själva energieffektiviseringen. För det avsätter partiet en miljard i sin skuggbudget.

– Vi vill göra miljonprogrammen till miljöprogrammen, sade Romson.

Åsa Romson slog fast att Sverige ska vara ett öppet land och att den regering som tar makten efter valet måste vara beredd att återigen göra upp om migrationspolitiken. Efter talet gav hon däremot inget rakt svar på frågan om MP efter valet ännu en gång kan tänka sig att göra upp med en borgerlig regering i frågan.

– Den flyktingöverenskommelse som finns i dag är avslutad med den här mandatperioden. Hur det ser ut i riksdagen efter valet, det är en kommande fråga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.