Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Kraftigt ned för SD i ny mätning

Sverigedemokraterna störtdyker i dagens DN/Synovate – från 4,8 till 2,9 procent. Det är den lägsta siffran för partiet i Synovates mätningar sedan februari 2009.

"Det handlar om en enstaka mätning. Även med denna inräknad ligger Sverigedemokraterna på 6 procent i snitt för augusti månad", skriver Linus Bylund, pressekreterare åt partiledaren Jimmie Åkesson, i ett mejl till DN.

Varken Jimmie Åkesson eller partisekreteraren Björn Söder vill svara på frågor om undersökningen, som gjordes mellan den 15 och 24 augusti. I slutet på mätperioden hade det gått en månad efter terrorattentaten i Norge den 22 juli.

Den norske attentatsmannen Anders Behring Breivik skriver i sitt manifest på flera ställen om Sverigedemokraterna i positiva ordalag. Han anser att partiet är det enda i Sverige som angriper det han beskriver som en islamisering.

Jimmie Åkesson ägnade nästan hela sitt sommartal hemma i Sölvesborg den 6 augusti åt att ta avstånd från manifestet. Men talet har, enligt Synovate, inte förhindrat att 40 procent av SD-sympatisörerna försvunnit sedan förra mätningen i juni.

Andra opinionsmätningsföretag har inte sett samma nedgång för det invandringskritiska partiet. I Novus mätning, gjord mellan den 26 juli och 22 augusti, får SD 5,6 procent, en ökning med 0,2 procentenheter. Och enligt Sifo, som gjorde sina intervjuer den 8–18 augusti, har SD stöd av 6,0 procent av väljarna, en minskning med 0,8 procentenheter.

– Vad jag kan se är det vi ser i vår mätning en effekt av Utöyahändelsen. Det är svårt att se någon annan förklaring, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate.

SD-ledningen ser opinionsläget på ett helt annat sätt:

"Sverigedemokraternas snitt från de fyra institut som rapporterat för augusti före Synovates mätning landar på rekordhöga 6,8 procent. Att vi går så tydligt framåt kan till viss del bero på att motståndare försökt utnyttja tragedin i Norge för sina egna politiska syften. Jag tror att väljarna är alldeles för smarta för att gå på sådana finter", skriver Linus Bylund.

I sin beräkning tar SD med institutet United Minds, som till skillnad från till exempel Synovate använder internet för att nå väljare med frågor. Den undersökningen gjordes delvis före Norge-händelserna (mätperioden inledde den 3 juli och avslutades den 14 augusti).

SD räknar också in det nya institutet Yougov, som också använder en internetpanel. Där får SD 7,7 procent, en ökning med 0,5 procentenheter. Men den undersökningen gjordes mellan den 4 juli och 1 augusti. Norgeattentaten inträffade alltså under slutet av den mätperioden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.