Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kraftigt-okat-fortroende-for-busch-thor/

Politik

Kraftigt ökat förtroende för Busch Thor

Ebba Busch Thor.
Ebba Busch Thor. Foto: Magnus Hallgren

Väljarnas förtroende för Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund rasar medan Kristdemokraternas Ebba Busch Thor stiger som en raket.

Rätta artikel

SVT Nyheter har låtit Novus mäta stödet för partiledarna hos allmänheten. Förändringarna i förtroende har i flera fall ändrats markant sedan augusti, strax före valet, då den senaste mätningen gjordes.

I dag svarar 33 procent av väljarna att de har ”ganska stort eller mycket stort förtroende för” Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor, vilket är en ökning med 13 procentenheter sedan den förra mätningen.

Hon har därmed lika starkt stöd i opinionen som S-ledaren Stefan Löfven, som ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare.

Alla partiledare utom raketen Ebba Busch Thor och Stefan Löfven röner lägre förtroende än i augusti.

De som tappat mest i mätningen är de två som figurerat mest i regeringsbildningen den senaste tiden, Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund. De har båda förlorat 7 procentenheter.

Det är mycket jämnt mellan de tre partiledare som ligger i topp i mätningen. Under Löfven och Busch Thor kommer M-ledaren Ulf Kristersson på 32 procent.

Därunder ligger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson på 27 och Centerns Annie Lööf på 26.

I en särklassig bottenplacering återfinns Miljöpartiets båda språkrör, som inte samlar mer än 9 (Gustav Fridolin) respektive 8 (Isabella Lövin) procent väljare som ger dem sitt förtroende.