Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Krav på internationella valobservatörer

Kraven på att internationella valobservatörer ska bjudas in för att övervaka omvalen i Region Västra Götaland och Örebro kommun den 15 maj växer.

– Det är absolut en bra idé att bjuda in internationella observatörer, säger Helena Odenjung, kommunalråd i Göteborg, till DN.se

De omfattande felaktigheterna och bristande förmåga hos kommunerna att följa Valprövningsnämndens beslut har väckt krav på att internationella valobservatörer ska bjudas in till omvalet den 15 maj. Förtidsröstningen inleds om två veckor, den 5 maj.

Först ut med kravet var Annelie Enochson, KD-riksdagsledamot och internationell valobservatör för Sverige utomlands, och FP-kommunalrådet Staffan Werme i Örebro.

Nu ansluter sig Helena Odenjung, kommunalråd för Folkpartiet i Göteborgs stad, som också kräver internationell övervakning för att undvika att omvalen måste tas om – igen.

– Vi är lite för naiva i vår syn på det svenska valsystemet. Jag såg själv i Göteborg i valet i fjol att allting inte gick rätt till. Jag hade vitryska besökare under valet som var chockade att se hur det gick till i vallokalerna där man kunde se vilket parti väljare röstade på när köer ringlade sig genom en vallokal. Det hade aldrig godkänts i Vitryssland, säger hon.

I ett förslag till kommunstyrelsen i Göteborg, som ska behandlas på onsdag nästa vecka, kräver hon att internationella valobservatörer från organisationen OSCE bjuds in till Göteborg.

Efter valet i fjol fick Valprövningsnämnden ta emot över 200 anmälningar om olika felaktigheter i samband med valet. Efter en granskning ansåg Valprövningsnämnden att det i många fall begåtts olika typer av felaktigheter, som beskrivs i nämndens rapport efter valet.

• Över 600 röster, huvudsakligen förtidsröster och brevröster, kom av olika skäl inte med i rösträkningen.

• Ett antal budröster godkändes trots att de inte uppfyllde vallagens krav på uppgifter på omslagshuvertet.

• Ett tiotal personer hade felaktigt prickats av och fick inte rösta.

• Personer fick rösta utan att visa någon id-handling.

•  Nämnden var kritisk mot att röstningslokaler i vissa fall inte är avgränsade på ett sådant sätt att väljaren skyddas mot politisk propaganda.

Bättre utbildning, bättre bemanning på förtidsröstningsställen och tydlig avgränsning av röstmottagningsställen för förtidsröstning var nämndens tre vitkigaste förslag.

Det är upp till valnämnden i varje enskild kommun hur man tolkar Valprövningsnämndens beslut. Valmyndigheten har bara en samordnande roll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.