Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kräver stopp för Juholtkritik

Det nya året började som det gamla slutade för Socialdemokraterna – med internt bråk i partiet och med att Håkan Juholt åter ifrågasätts.

Debatten på nätet, på Twitter, Facebook och i bloggar, tog ordentlig fart efter det att tidigare ministern Ylva Johansson i sin nyårshälsning slog fast att partiets usla opinionsläge och partiledarens låga förtroende inte kan skyllas på mediedrev och illvilliga borgare, utan är partiets och partiledarens ansvar.

Hon möttes av en storm av protester från andra framstående socialdemokrater och toppade hela Twitterflödet ett tag på måndagen.

”Nu får det faktiskt vara slut med krypskyttet. Våra väljare har rätt att kräva att vi samlar ihop oss och bedriver politik, i stället för internt käbbel”, utropade tidigare regeringskollegan, i dag ordförande i justitieutskottet Morgan Johansson, på Facebook.

– Det är dags att sätta punkt för kritiken mot Håkan Juholt, manade Mats Johansson, ledamot i partistyrelsen och distriktsordförande i Blekinge.

Men Ylva Johansson fick också stöd.

– Det hon säger utåt är det som vi alla pratar om internt. Om vi inte tål att höra det, då är vi ännu värre ute, säger Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare och kommunalråd i Norrköping.

Han påminner att det inte ställts några krav på Juholts avgång, att Ylva Johansson liksom han själv tror att Juholt kan återvinna förtroendet.

– Men om man förnekar verkligheten hittar man inga lösningar. Det handlar både om politiska problem och ett skakigt ledarskap, säger han.

Om det är något han ångrar under sin tid som partisekreterare, säger han, var när han bidrog till att kväva debatten i partiet. Som exempel tar han rosornas krig mellan facket och partiet som han i dag anser var väldigt nyttigt.

– Det är inte illojalt att vara en konstruktiv kritiker, slår han fast.

Mona Sahlin var inne på liknande tankegångar när hon intervjuades i P1. Hon påminde om Anna Lindhs ord om att det bästa partiet har är kärleksfulla kritiker.

– Många är oroliga och måste få lov att uttrycka det och ledningen måste förmå att förvalta det, sade hon.

Nuvarande partisekreteraren Carin Jämtin välkomnar en öppen debatt men manar samtidigt partikamraterna att tänka en kvart innan de trycker på sändknappen.

Håkan Juholt själv är på semester och vill inte kommentera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.