Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kristdemokraterna-ku-anmaler-wallstrom-efter-brexit-utspel/

Politik

Kristdemokraterna KU-anmäler Wallström efter Brexit-utspel

Margot Wallström. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kristdemokraterna har under måndagen anmält utrikesminister Margot Wallström till riksdagens konstitutionsutskott med anledning av hennes uttalanden om den brittiska regeringen och Brexit i förra veckan.

Ivan Solander
Rätta artikel

I ett pressmeddelande beskriver Kristdemokraterna anledningen till sin anmälan. Partiet anser att KU bör granska huruvida Margot Wallström brustit i sin roll som utrikesminister.

Margot Wallström uttalade sig kritiskt mot den brittiska regeringen och hur de hanterat Brexitfrågan under en konferens i finska Helsingfors i förra veckan. 

Kristdemokraterna skriver i ett pressmeddelande att de baserar sin KU-anmälan på flera uttalanden från utrikesministern.

”Jag anser att de gör ett historiskt misstag och de skapar problem för oss alla. Vårt politiska projekt, den Europeiska unionen, kommer att lida svårt av det här och det måste vi förstå”, löd ett citat.

I ett annat citat som KD hänvisar till anklagar hon den brittiska regeringen för ett ”dåligt politiskt ledarskap som pågått länge i Storbritannien”.

Utrikesministern beskrev även den brittiska regeringens agerande i Brexitfrågan som ”farligt” och ”illa hanterat” i en intervju med politiksajten Politico.

– Man ska inte utlova folkomröstningar om de inte förbereds ordentligt, sade hon, och syftade på att det behövs en informerad debatt före en folkomröstning, skriver Politico.

Kristdemokraterna anser att Margot Wallström genom sina uttalanden i egenskap av svensk utrikesminister kritiserar den demokratiska processen i Storbritannien och därmed riskerar att skada relationerna mellan länderna.

– Hur utrikesministern uttrycker sig har självfallet stor betydelse. Därför är det olämpligt och oförståndigt att i en politiskt känslig situation, när de framtida relationerna till Storbritannien ska formas, hävda att Brexit-beslutet inte går att förlåta, skriver Lars Adaktusson, Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson, i ett pressmeddelande.