Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kristersson-lofven-bagatelliserar-knarkproblemen/

Politik

Kristersson: Löfven bagatelliserar knarkproblemen

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Alexander Mahmoud

Statsminister Stefan Löfven bagatelliserar narkotikaproblemen genom att peka ut boende i välbärgade områden som medskyldiga till gängkriminaliteten. Det menar M-ledaren Ulf Kristersson.

– Det finns ett drogmissbruk av olika sorter i alla samhällsklasser och i alla bostadsområden. Det här är att bagatellisera och reducera frågan, säger Kristersson.

I en DN-intervju lägger statsminister Stefan Löfven en del av skulden för gängkriminaliteten på drogvanorna hos dem som bor i välbärgade områden. Statsministern pekar på att konsumtionen av narkotika är hög i områden som Danderyd och att det göder den gängkriminalitet som härjar i mer utsatta områden.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson reagerar på statsministerns uttalande och menar att han gör det för enkelt för sig genom att skylla på dem som har det gott ställt.

– Det här är att trivialisera den här frågan till en Danderydsfråga. Det finns ett drogmissbruk av olika sorter i alla samhällsklasser och i alla bostadsområden, säger Ulf Kristersson.

– Det är varken mindre eller mer allvarligt att ungdomar i Djursholm missbrukar narkotika, det är lika allvarligt överallt. Att peka finger och reducera frågan, som statsministern tycker, till att det finns rika ungdomar i Danderyd som köper knark, då har man fel fokus på knarkfrågan, fortsätter han.

Kristersson efterlyser krafttag från regeringen för att komma till rätta med narkotikaproblemen. I första hand handlar det om satsningar på polis och tull samt straffskärpningar.

– Längre straff och längre inlåsning kommer att öka polisens möjligheter att bekämpa gängen medan gängledarna sitter inne. Sen är tullen helt avgörande. Tullen är alldeles för svagt bemannad för att kunna stoppa narkotikatillförseln, säger Ulf Kristersson.

Stefan Löfven har gett två av sina ministrar, Lena Hallengren (S) och Mikael Damberg (S), i uppdrag att komma med förslag för att minska narkotikan i Sverige. På onsdagen lade de fram fyra punkter:

• Uppdrag till polisen att förstärka bekämpningen av narkotikahandel.

• Uppdrag till Brå att studera narkotikamarknaden i Sverige.

• Ändra postlagen för att lättare kunna spåra försändelser som innehåller knark. 

• En förnyad strategi för alkohol, narkotika, dopning och tobak, med ökat fokus på just narkotika.

Socialminister Lena Hallengren konstaterar att regeringens tidigare strategi för de här frågorna inte lett till att narkotikaanvändningen har minskat.

– När det gäller narkotika är vi alla självkritiska. Vi har inte nått de framgångar som vi borde. När strategin förnyas kommer det att göras med ett mycket starkt fokus på att bekämpa narkotikan, säger Lena Hallengren. 

Läs mer: 

Löfven: De rikas knarkande göder gängkriminaliteten 

Så väl stämmer Löfvens påståenden