Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 01:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kristersson-uttalande-om-dodligt-vald-strider-mot-bras-siffror/

Politik

Kristersson-uttalande om dödligt våld strider mot Brås siffror

Moderatledaren Ulf Kristerssons påstående i debatten om det dödliga våldet stämmer inte. Foto: Hampus Andersson

I SVT:s partiledardebatt på söndagen påstod Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att det dödliga våldet fördubblats under Stefan Löfvens tid vid makten – ett påstående som inte stämmer överens med Brås siffror.

Rätta artikel

– Under Stefan Löfvens fem år som statsminister så har det dödliga våldet fördubblats i Sverige.

Uttalandet gjordes av Ulf Kristersson när han och Stefan Löfven drabbade samman i en debatt om lag och ordning. Bara några minuter efter påståendet publicerade Moderaterna ett inlägg på Twitter, där M-ledarens uttalande citeras.

Påståendet kan emellertid ge upphov till förvirring när man tar del av den tillgängliga statistiken. Förra året konstaterades 108 fall av dödligt våld, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). 2014, samma år som Stefan Löfven tillträdde som statsminister, låg siffran på 87 fall.

Efter debatten reder Moderatledaren ut vad uttalandet handlade om.

– Nej men jag måste ha sagt fel, jag menade naturligtvis de dödliga skjutningarna. Det var det vi pratade om, så det var självklart det jag menade, säger Kristersson (M).

Enligt Polismyndighetens siffror ägde 45 dödsskjutningar rum förra året. 2014 var antalet dödsskjutningar 19.