Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kristersson-var-avsikt-ar-inte-att-spracka-energioverenskommelsen/

Politik

M och KD får stöd för mer kärnkraft

Bild 1 av 2 Jan Björklund, L:s partiledare.
Foto: Hampus Andersson
Bild 2 av 2 Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Foto: Magnus Hallgren

Liberalernas partiledare Jan Björklund välkomnar M- och KD:s nya förslag om kärnkraften och säger sig vara beredd att ställa sig bakom en ny energiöverenskommelse. 

– Vi Liberaler har länge försvarat kärnkraften som klimatsmart, äntligen, säger Jan Björklund. 

Rätta artikel

Uppdatering 180515: Texten har tillfogats en rättelse

Det var 2016 som regeringspartierna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet skrev under den nuvarande energiöverenskommelsen. 

På tisdagskvällen publicerades en text på DN Debatt där Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) meddelar att de vill se en ny energiöverenskommelse. Bland annat vill de se över möjligheterna att driva reaktorerna Ringhals 1 och 2 vidare. De vill också att Sverige utvecklar en färdplan mot fjärde generationens kärnkraft. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger att den nuvarande energiöverenskommelsen är omodern och behöver uppdateras. En avgörande fråga handlar om att energin i Sverige ska vara ”fossilfri” och inte enbart ”förnybar”. 

DN Debatt: ”Ny kärnkraft centralt i ny energiöverenskommelse” 

KD-ledaren Ebba Busch Thor menar att det framför allt är inom industrin och transportsektorn som de stora utmaningarna finns. 

– Vi har en industri som går 24 timmar om dygnet året runt. Då kan man inte förlita sig på väderberoende energikällor, säger Busch Thor. 

Liberalernas Jan Björklund är mycket entusiastisk över M- och KD:s förslag. 

– Äntligen, vi liberaler har ensamma försvarat kärnkraften som klimatsmart, jag välkomnar den här omsvängningen från M och KD. Ambitionen är ju att hitta en ny överenskommelse, än den 2016. Jag begrep inte varför M och KD gick in i den energiöverenskommelsen, säger Jan Björklund och tillägger att han nu hoppas på en ny och bredare energiöverenskommelse. 

Även Sverigedemokraterna är positiva till M och KD:s nya förslag till förmån för kärnkraften. 

– Det är ju förslag som ligger i linje med den reservation som vi hade i energikommissionen. Vi pekade på kärnkraftens framtid och att man snävade in de fossilfria lösningarna genom att säga att det ska vara förnyelsebart. Det är glädjande, vi är beredda att delta i konstruktiva samtal, säger riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD). 

Ulf Kristersson säger att de nya förslagen om kärnkraften inte är ett hot mot energiöverenskommelsen. 

– Vi vill ta in de frågor till samtal som de måste handla om. En överenskommelse har bara ett värde om den skapar den långsiktighet som de lovar. 

– Vår avsikt är inte att spräcka den nuvarande energiöverenskommelsen, säger Ulf Kristersson.  

Rättelse: I en tidigare version av texten fick Ebba Busch Thor fel partibeteckning.