Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kritik mot Björklunds språkbruk

På söndagen avslöjade Dagens Nyheter Jan Björklunds sexistiska språkbruk under sin tid som officer. "Jag skäms så jag rodnar", var den nye folkpartiledarens egen kommentar. "Han borde göra bot genom att åka runt hos militären och tala om jämställdhet, föreslår Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Värnpliktiga berättade i en artikel i Dagens Nyheter om hur Jan Björklund under sin tid inom det militära använde sexistiska och grova uttryck som till exempel "ludermässig" och "runka upp stridskuken ordentligt".

Charlotte Isaksson som är jämställdhetsrådgivare inom försvarsmakten är inte förvånad.

- Jag känner igen det så klart. Det är långt ifrån bara han som sagt så där. Det är en jargong och en kultur som finns inom det militära. En del säger det för att ²alla andra² säger så. Och en del gör det för att någon äldre förebild gör det.

Hur står det till med språkbruket inom det militära i dag?

- Min bild är att det är mycket, mycket bättre. Sedan vi 1998 satte fokus på frågor som sexuella trakasserier och språkbruket inom försvarsmakten är kulturen mindre tillåtande inför den här typen av uttryck. Flera mätningar visar också att vi är på väg åt rätt håll.

Eva Flyborg (fp), riksdagsledamot och ordförande för lottorna i Sverige, tycker att det är modigt av Jan Björklund att tala om att han varit en del av den sexistiska jargongen inom det militära.

- Det är värdefullt och bra att han erkänner det - det är ju bara så man kan komma till rätta med det.

Mona Sahlin däremot tycker inte att Björklunds avbön är tillräcklig.

- Jag hoppas att han skäms ordentligt. Han borde göra bot genom att åka runt hos militären och tala om jämställdhet, säger hon.

Gudrun Schyman, talesperson för Feministisk initiativ menar att språkbruket "är så fruktansvärt macho så det dånar":

- Björklund säger att han skäms och att det var omoget, men jag tycker nästan att det låter som om han tar ganska lätt på det. Ungefär som om det var ett ungdomsproblem. Det är ju i själva verket en maktfråga. Det är ju inte bara en jargong, det hänger ju ihop med könsmaktsordningen - och det tvivlar jag på att Jan Björklund förstår.

- Det verkar ju inte heller som att han förstått vad feminism är, ungefär som om det skulle ha något att göra med vänster eller höger. Om jag var feminist inom folkpartiet skulle jag vara allvarligt oroad över partiets utveckling. Att man dessutom väljer två kvinnor som vice ordföranden, ungefär som två örhängen, säger ju en del, säger Gudrun Schyman.

Mansforskaren Lars Jalmert reagerar mer på Björklunds språkbruk nu än hans jargong i yngre dagar.

- Han har ju gjort en rejäl pudel för sitt språkbruk då. Däremot tyckte jag att det var intressant att han i sitt tal tog avstånd från den "omhändertagandementalitet" som folkpartiet tidigare stått för. Parat med hans kravliberalism, att man ska ställa krav på till exempel ungdomar, invandrare och arbetslösa, ger det intrycket av en ganska gammaldags maskulin, rå och hård syn på människor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.