Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kritik-mot-kd-topp-efter-tal-pa-kontroversiellt-konservativt-mote/

Politik

Kritik mot KD-topp efter tal på kontroversiellt konservativt möte

Lars Adaktusson. Foto: Hannes Holmström

KD:s andre vice ordförande Lars Adaktusson kritiseras skarpt för att ha talat på en konservativ konferens tillsammans med abortmotståndare och homofober. ”Det finns sammanhang där man inte känner sig bekväm, men vårt budskap är starkt nog”, säger partiets presschef Per Gudmundsson.

Rätta artikel

Riksdagsledamoten och KD:s andre vice ordförande Lars Adaktusson var den 5 april inbjuden till en konferens i Colombias huvudstad Bogotá för att hålla ett föredrag om förföljelse av religiösa minoriteter.

Efter en granskning av tidningen Dagens ETC möter nu Adaktusson skarp kritik från såväl vänster som höger och från RFSU för sitt deltagande på konferensen.

Konferensen arrangerades av Political Network for Values, ett djupt konservativt nätverk av politiker – såväl aktiva som före detta – och andra opinionsbildare, huvudsakligen från spanskspråkiga länder men även från Brasilien, USA, Kroatien och Ungern.

Syftet är att lobba för en uppsättning traditionella värderingar, som vikten av äktenskapet och kärnfamiljen, och mot bland annat abort och statlig styrning av barns skolgång.

Ordförande är den spanska högerpolitikern och tidigare inrikesministern Jaime Mayor Oreja. Vice ordförande är den ungerska familjeminister Katalin Novák, som nyligen hamnade i gräl om ungersk familjepolitik med den svenska socialförsäkringsministern Annika Strandhäll.

Vartannat år arrangerar nätverket en internationell konferens. Bland de inbjudna talarna i år fanns förutom Lars Adaktusson bland andra Alvaro Uribe, tidigare colombiansk president, Obianuju Ekeocha, ledare för en kristen nigeriansk organisation och Thomas Jacobson, ordförande för en kristen amerikansk organisation mot abort.

Enligt tidningen Dagens ETC pekade en av konferensdeltagarna, Brian Brown, i sitt anförande ut den liberale finansmannen George Soros som en huvudfiende för rörelsen. Brown ska också ha hetsat mot journalister.

Talade gjorde även Sharon Slater, som ingår i nätverket. Hon leder en amerikansk organisation för traditionell familjebildning och har beskrivit homosexualitet som en mental störning som kan behandlas bort.

KD-politikern och tidigare tillförordnade ordföranden för RFSL Magnus Kolsjö skriver på Twitter:

”Jag blev både besviken och upprörd när jag hörde om Lars Adaktussons medverkan i Political Network for Values konferens. Jag hade själv aldrig tackat ja till att medverka i ett sådant sammanhang och jag är övertygad om att de flesta kristdemokrater hade resonerat som jag.”

Adaktussons val att delta i Bogotá bekymrar även RFSU:s ordförande Hans Linde, som ser mötet som en del i arbetet med att ”bygga allianser mellan ultrakonservativa och högerextrema grupper”.

– De här grupperna vill ju inget hellre än att komma in i den politiska värmen, och när personer som Lars Adaktusson deltar ger det dem legitimitet, säger Linde till tidningen Arbetaren.

Styrelseledamoten i Liberala ungdomsförbundet Anders Viking Pettersson kallar i samma tidning Adaktussons deltagande ”oerhört problematiskt”

Lars Adaktusson försvarar i Aftonbladet sin medverkan och menar att man ibland hamnar i sammanhang där inte alla tycker likadant som en själv.

– Jag hade talat inför kommunistiska ledare också om jag blivit inbjuden, säger han.

KD:s presschef Per Gudmundsson för ett liknande resonemang:

– När det gäller internationella kontakter händer det att man hamnar i sammanhang där det finns personer eller organisationer som står för något annat än det man själv står för, säger Gudmundsson till DN.

Enligt Gudmundsson får de förtroendevalda i KD avgöra efter eget omdöme i vilka forum de ska föra ut partiets budskap.

– Det kan finnas sammanhang där man inte känner sig bekväm, men vi tror att vårt budskap är starkt nog.

Finns det gränser för var man kan delta?

– Ja det finns rimligen gränser. Men det har inte varit aktuellt.

Det här nätverket ligger inte bortom en sådan gräns?

– Jag tror inte det är problematiskt att åka på en konferens och hålla föredrag om religiösa minoriteter.

Gudmundsson framhåller att Lars Adaktusson löpande redovisat var han deltagit och vad han sagt och att inget hållits hemligt.

DN har sökt Lars Adaktusson.