Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Kritik mot regeringens diktaturstrategi

Foto: nicklas thegerström

Vänsterpartiet kan inte förstå näringsminister Mikael Dambergs besked om att prioritera diktaturer i sin exportstrategi. Även Amnesty och regeringspartnern Miljöpartiet har reservationer.

– Det är viktigt vad det är för slags varor och tjänster vi handlar med. Om det rör sig om exportera miljöteknik eller liknande är det en bra idé att handla även med länder som Saudiarabien. Övervakningsutrustning, vapen och produkter med dubbla användningsområden ska vi inte exportera, säger Valter Mutt, MP:s utrikespolitiska talesperson.

MP ser gärna att det kommande regeringsförslaget säkerställer ursprungsmärkningen, att Sverige inte ska köpa något från Israelockuperade områden och att Palestina ingår i de prioriterade länderna Partiet vill också se till små och medelstora företag garanteras en plats i strategin.

Vänsterpartiet är desto mer kritiskt:

– Jag har svårt att få resonemanget att gå ihop. Regeringen beskriver sig bland annat som feministisk och samtidigt vill man prioritera länder som Saudiarabien som på senare år visat på en försämring av situationen för just de mänskliga rättigheterna, säger V:s utrikespolitiska talesperson Hans Linde.

Damberg menar att handeln kan vara ett sätt att lyfta de frågorna.

– Det där är argument som vanligtvis framföras av företrädare för näringslivet. Det finns inget stöd för att det skulle fungera. Under den borgerliga regeringen ökade exempelvis handeln med just Saudiarabien.

Svenska Amnesty understryker att man inte tar ställning för eller mot kontakter med mindre nogräknade länder. Men det är viktigt att både nationer och företag har en strategi för mänskliga rättigheter, och att den är grundligt sammanställd.

– Däri ingår även ett indirekt ansvar för att inte kränka de mänskliga rättigheterna, alltså att man inte har en fin handligsplan medan en underleverantör sedan inte har det. Trots formuleringar som ”mänskliga rättigheter ska genomsyra alla kontakter” har vi sett många tveksamma affärer genomföras eller planeras, säger Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren.

Vad säger du om handel som demokratistimulans?

– Ett av många tydliga exempel på att det inte är något som sker per automatik är Kina. Om Kina bara får en gynnsam ekonomisk utveckling kommer demokratiska reformer att följa, har man sagt, men det har ju inte alls gått hand i hand. Att all utlandshandel ska präglas av mänskliga rättigheter har hörts från flera regeringar förr, både socialdemokratiska och borgerliga, utan att det varit så i praktiken. Det får inte bli en pappersprodukt till.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.