Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kritikstorm efter Löfvens uttalande

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har fått en storm av kritik efter ett inlägg på Facebook om den pågående Gaza-krisen.

”Nu fler än hundra döda palestinier och över 700 missilattacker mot Israel. Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen. Den upptrappade situationen efter kidnappningen av tre israeliska ungdomar måste brytas. Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig. Det är en enorm tragik att våldet eskalerar. Det är de civila som drabbas hårdast. Äntligen ett enigt FN-säkerhetsråd som uppmanar till nedtrappning och eldupphör. Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet.”, skriver Stefan Löfven på Facebook.

Inlägget postades sent på lördagskvällen och fick snabbt reaktioner. Majoritet av kommentarerna var kritiska och anklagade S-ledaren för att inte ta tydligt avstånd från och fördöma Israels agerande. Uttalandet fick även kritik på Twitter.

Många gör kopplingar till Olof Palme och menar att Löfven inte står upp för den tidigare S-linjen.

”Mona Sahlin demonstrerade mot Israels dödande av palestinska barn i januari 2009. Löfven fördärvar arvet efter Palme.”, skrev Lars Ohly, före detta partiledare för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets nuvarande partiledare Jonas Sjöstedt efterlyser tydlighet från S-ledaren.

– Jag tycker att han måste vara tydligare i kritiken mot Israel och göra klart att Israel har huvudansvaret för konflikten eftersom de är ockupationsmakt. Det är inte två jämbördiga parter, det är ett land som ockuperar ett annat, säger han till SvD.

Stefan Lövfen fick heller inget stöd från Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU. På sin hemsida gjorde SSU ett uttalande på söndagen där de bland annat skrev: ”Israels bombningar av Gaza och raketbeskjutning mot civila i Israel måste omedelbart upphöra, blockaden av Gaza hävas och Israels ockupation av Palestina avslutas. ”

S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren säger att de många upprörda kommentarerna beror på att frågan är extremt laddad i partiet.

– Den här frågan är hyperkänslig. Det finns bara plats för två åsikter och de som är drivande i den här debatten tillåter inte den minsta nyans, säger han till TT.

Stig-Björn Ljunggren tror att uttalandet kan komma att utnyttjas av politiska motståndare inom partiet för att underminera Löfven i hans ledarskap.

Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet och Mellanösternexpert, säger att Löfvens inlägg helt klart är något som Israels ambassad skulle välkomna. Han tycker att Löfven hade kunnat vara tydligare när det gäller att fördöma Israel och påpeka ojämlikheten i konflikten.

– Den stora utmaningen för Löfven och andra är att hantera asymmetrin i konflikten och det är det jag tror att kritiken sätter fingret på, det vill säga hur gör man i en situation där en part är mycket starkare, säger Anders Persson.

Men något tydligt besked om var han står i frågan tycker han inte att Löfven ger med sitt inlägg.

– Löfven står kanske med en fot i varje läger och ett sådant här uttalande får en också att undra.

Stefan Löfven har hittills valt att inte ge några kommentarer kring sitt omstridda inlägg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.