Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Efter kritiken – broschyr om barnäktenskap dras tillbaka

Socialstyrelsens broschyr ”Information till dig som är gift med ett barn”.
Socialstyrelsens broschyr ”Information till dig som är gift med ett barn”. Foto: Socialstyrelsen

Socialstyrelsen och Migrationsverket får svidande kritik för sin broschyr ”Information till dig som är gift med ett barn”. I den står det hur man ska agera om man kommer till Sverige och är gift med ett barn.

Nu drar Socialstyrelsen tillbaka broschyren.

– Det kanske är så att materialet är för avskalat, det är det vi behöver titta på, säger Petra Rinman, enhetschef på myndigheten. 

 

Informationsbroschyren vänder sig till de personer som kommer till Sverige och är gifta med ett barn. I den står det till exempel att det inte är tillåtet med barnäktenskap och att barn som kommer till Sverige utan sina föräldrar betraktas som ensamkommande – trots att de är gifta. 

I broschyren ger Socialstyrelsen och Migrationsverket praktisk information fast barnäktenskap är förbjudet. Det har lett till kritikstorm i sociala medier. 

I informationsbladet står det bland annat: ”Socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period. Syftet är att säkerställa att barnet får det skydd och stöd det behöver och har rätt till.”

Kritikerna menar att broschyren har en ”glättig” ton men även normaliserande. 

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, anser att broschyren borde dras tillbaka. 

– Jag tycker inte att den borde se ut på det här viset. Inte bara utseendemässigt utan innehållsmässigt, säger han. 

Tobias Billström.
Tobias Billström. Foto: Paul Hansen

Billström anser att broschyren skickar otydliga signaler på en handling som är olaglig.  

– Det är olagligt att ingå ett äktenskap med någon som är minderårig. Ändå ser broschyren ut som att den talar om CSN eller vaccination eller talar om att man ska börja förskola, säger han. 

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund är kritisk. Dels för att framsidan har en teckning på glada barn och dels för att man har uttryckt sig ”omdömeslöst”. 

– Man tar sig för pannan, det är en oacceptabel flathet inför ett allvarligt fenomen som barnäktenskap. Den är utformad som en slags informationsbroschyr om varför man ska ha cykelhjälm eller liknande. Men barnäktenskap är ett allvarligt brott, säger han.

Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) anser att broschyren är otydlig samt att den inte betonar att barnäktenskap är olaglig i Sverige. 

– Jag tycker ordvalet ”olämpligt” inte markerar hur allvarligt det här är. Det är olagligt och ger fängelse här. Ordvalet ”fängelse” vore mer korrekt och speglar den verklighet vi har. Det här är olagligt och inte bara olämpligt, säger hon. 

Enligt Billström, som tidigare var migrationsminister i regeringen Reinfeldt, får regeringen alltid ett exemplar av informationsmaterialet som myndigheter ger ut. 

Lena Hallengren (S), barn- äldre- och jämställdhetsminister säger att hon inte har tagit av del informationsmaterialet förrän i dag. 

– Nej, jag kände inte till materialet, säger hon. 

Hur ser du på broschyren? 

– Det som är oerhört viktigt är att all information vi gör måste vara tydlig – att i Sverige råder det svenska värderingar och svenska lagar. Det är inte tillåtet att ingå barnäktenskap i Sverige. Det får inte gå att tolka information från svenska myndigheter på lite olika sätt, säger Lena Hallengren. 

Vid lunchtid på skärtorsdagen drogs broschyren tillbaka efter kritikstormen.

– Det som står i informationsmaterialet, det är gällande rätt. Det är så som regelverket ser ut i Sverige. Det kanske är så att materialet är för avskalat, det är det vi behöver titta på. Vi kanske kan formulera oss på ett annat sätt eller kanske lägga text så att det blir ännu tydligare, säger Petra Rinman, enhetschef för kunskapscentrum för ensamkommande barn och tillägger: 

– Men ingenting av det som står i informationsbladet är fel.

Informationsmaterialet har tagits fram inom ramen för ett regeringsuppdrag. Samma dag, på onsdagen, som broschyren publicerades på Socialstyrelsens hemsida skickades ett exemplar till Socialdepartementet, berättar Petra Rinman. 

Hon tycker dock att det är viktigt att säga att vissa barn inte är under 15 år. I andra fall kan det finnas barn som kommer till Sverige när de är exempelvis 17 år och är gifta med ett annat barn, menar Petra Rinman.

–  En 17-åring kan vara gift med en 19-åring. Det är de här nyanserna som försvinner i rapportering. Det är som att alla som är gifta är under 15 år med någon som är långt äldre – och så ser det inte riktigt ut, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.