Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

KU granskar Schlingmann

Per Schlingmann som statssekreterare för kommunikation eller i mer vanligt tal PR-chef. Nu ska den nya befattningen granskas av riksdagens konstitutionsutskott (KU).

KU höll möte i går och i dag om regeringens sammansättning och organisation. Det rådde enigthet i utskottet om att den nya PR-tjänsten ska granskas närmare.

– Vi vill veta hur regeringen motiverar att man ska ha en statsekreterare som ska arbeta med kommunikationsstrategier. Det är något som aldrig tidigare funnits och det är viktigt att vi får klarhet i vad som ska ingå i tjänsten, säger ledamoten i KU, Peter Hultqvist (S) till DN.se.

Hultqvist anser att regeringens beskrivning av vad Per Schlingmann ska göra bör beskrivas bättre.

– Man måste motivera vad syftet med tjänsten. Det är viktigt att vi inte får ett rent partipolitiskt arbete i regeringskansliet, säger Peter Hultqvist.

Peter Hultqvist nämner också han kan tänka sig att ställa en enkel fråga i riksdagen, göra en KU-anmälan eller verka för en interpellationsdebatt om regeringen inte lämnar en bättre motivering till tjänsten.

– Vi måste se över spinndoktorfunktionen i regeringskansliet, säger han.

I Publicistklubbens eftervalsdebatt i måndags sade S-ledaren Mona Sahlin att det kanske är att "missbruka skattebetalarnas pengar att ha en pr-minister anställd på Rosenbad" och hon lovade att spana vidare på detta.

I samma debatt försvarade Reinfeldt tillsättningen av Schlingmann. Den är, enligt Reinfeldt, ett resultat av den kritik regeringen fick efter förra valet för att den inte förklarade sina reformer bättre. Schlingmanns uppgift handlar inte om pr utan om att förklara verkligheten, sade han och fortsatte:

- Om det finns en enskild sak som jag är trött på så är det att vi har ett pr-tänkande. Det är i grunden fel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.