Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kupp ger nazister SD-mandat

Pär Öberg från nynazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen under marsch i Stockholm.
Pär Öberg från nynazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen under marsch i Stockholm. Foto: Fredrik Persson/TT

En företrädare för den militanta nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen kunde kuppa sig in i Ludvikas kommunfullmäktige på ett SD-mandat. Det blev möjligt eftersom SD höll sina listor öppna fram till valdagen.

– Vi har försökt göra så mycket vi kan för att minimera riskerna att våra mandat skulle kapas, säger Björn Söder, partisekreterare i SD.

I våras fick han och övriga SD-ledningen kännedom om att nazistiska Svenskarnas parti planerade att försöka ta sig in i partiet i kommuner där SD riskerade att stå utan kandidater. Därför fastställdes listor i flera distrikt den 10 april för att omöjliggöra att andra personers namn skrevs på SD-valsedlar.

Men i SD-distriktet Dalarna-Västmanland lät partiet listorna vara öppna fram till valdagen för att undvika tomma stolar – trots allmän kännedom om att en grupp ur den militanta nazistgruppen Svenska motståndsrörelsen bosatt sig i kommunen.

– Det är bedrövligt. Så här i efterhand kan man tyckta att man borde ha spärrat listan där också, medger Björn Söder.

I Ludvika hade SD fem kandidater, men fick sju mandat. Därför räckte 18 SD-valsedlar med namnet ”Pär Öberg” skrivet för hand räckte för att ge en av företrädarna för Svenska motståndsrörelsen en plats i fullmäktige.

Pär Öberg har försvarat våldet mot anti-rasistiska demonstranter i Stockholmsförorten Kärrtorp förra året. I en intervju på hemsidan Nordfront i går hävdar han att många SD-väljare vill ha en mer extrem politik.

– Jag får helt enkelt representera den delen av väljarna, säger Öberg.

I Borlänge är en annan representant för Svenska motståndsrörelsen, Pär Sjögren, aktuell som ersättare om någon sverigedemokrat lämnar sitt uppdrag. I Surahammar har Carolus Motander, som varit aktiv i Svenskarnas partis valrörelse, kommit in i fullmäktige.

Alla tre kommunerna ligger i SD-distriktet Dalarna-Västmanland. I Borlänge hade partiet försökt låsa listan, enligt distriktsordföranden Jenny Nordahl. Men i Surahammar och Ludvika valde partiet att hålla listorna öppna – trots uppgifter i flera medier att nazister bosatt sig i kommunerna.

– Det visste jag faktiskt inte, säger Jenny Nordahl.

Till nästa val ändras vallagen för att liknande situationer inte ska kunna uppkomma.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.